Барселона" загря по най-добрия начин за първото издание на "Класико" в Ла Лига след успех с 4:0 над "Депортиво" (Ла Коруня). Каталунците не срещнаха проблем срещу един от най-удобните си съперници в исторически план, като освен четирите гола, удариха и четири греди.

По-малко от седмица преди сблъсъка с "Реал" (Мадрид), Ернесто Валверде остави Серхио Бускетс на пейката, защото дефанзивният халф висеше с четири жълти картона.

Каталунците откриха в 29-ата минута след точно изпълнение на Луис Суарес. За уругваеца остана най-лесното, след като попадението му беше изработено от Иниеста и Меси. Испанският халф намери Меси в наказателното поле, а аржентинецът само подаде на Суаресна два метра от голлинията.

Отново Меси беше в основата и на втория гол, който падна в 41-ата минута. Аржентинецът си отвори пространство за изтрел, но ударът му срещна левия стълб на вратата, пазена от Рубен. След рикошета кълбото се върна при Паулиньо и бразилецът отбеляза на празна врата.

Най-спорната ситуация беше в 45-ата минута, когато удар на Суарес мина зад голлинията, но попадението на уругвайския нападател не беше зачетено. Това е трети мач в рамките на месец, в който "Барселона" стана потвърпевш от подобна ситуация.

След почивката "Барселона" бързо увеличи аванса си на три гола, а точен отново беше Луис Суарес. Той засече много хубаво центриране на Сержи Роберто от десния фланг, измъквайки се от линията на засадата.

Трите гола не намалиха натиска на "Барселона", като футболистите на Ернесто Валверде продължиха да бъдат по-напористи. В 70-ата минута Суарес спечели дузпа, която обаче не беше вкарана от Меси. Аржентинецът заложи на силата и стреля полувисоко в левия ъгъл на Рубен, но вратарят на "Депортиво" спаси.

Все пак пет минути по-късно Паулиньо отбеляза четвърти гол. Второто попадение на бразилеца беше абсолютно копие на първото, след като удар на Жорди Алба се отби от десния стълб и се озова на пътя на Паулиньо, който нямаше как да сгреши. За бразилеца това е шести гол през сезона, като никой друг халф в Ла Лига няма толкова много.

С 13 победи и само три равенства, "Барселона" води с 42 точки в Ла Лига. След 16-ия кръг, втори излезе "Атлетико" (Мадрид), който има шест по-малко от лидера. Трети е "Валенсия" с 34, а "Реал" (Мадрид), който е с мач по-малко има 31.

Дневник