Световният номер 7 в мъжкия тенис Давид Гофен спечели наградата за спортист на годината в Белгия. 27-годишният тенисист беше предпочетен пред шампиона в професионалния колоездачен тур и победител в класиката "Париж - Рубе" Грег ван Авермат.

Гофен е първият тенисист, който печели отличието. Той изпрати страхотна година, в която спечели две титли, достигна до четвъртфиналите на Australian Open и игра финал в заключителния турнир на АТП в Лондон, където отстъпи срещу Григор Димитров.

Гофен помогна и на белгийския национален отбор по тенис да стигне до финала за купа "Дейвис". Той спечели и двете си срещи във финала с Франция, но усилията му се оказаха недостатъчно и белгийците загубиха битката след 2:3 победи.

Тенисистите спечелиха наградата за отбор на годината в Белгия. Те грабнаха отличието за втори път след 2015 г., когато отново достигнаха до финала за купа "Дейвис", но загубиха от Великобритания.

Лекоатлетката Нафисату Тиам спечели наградата за спортистка на годината. Световната и олимпийска шампионка в седмобоя беше избрана за номер 1 в Белгия за втори пореден път и общо трети в последните четири години.

За пръв път от основаването на наградите през 1967 г. двама френскоговорящи са избрани за най-добър спортист и най-добра спортистка в една година. Наставникът на Тиам - Роже Леспаняр, спечели отличието при треньорите за втора поредна година.

Дневник