ЦСКА - София" е предложил 62 хил. лева без ДДС на месец за наем и 1.1 млн. лева без ДДС минимални инвестиции при участието си в конкурса за стадион "Българска армия" и спортно-тренировъчна база "Панчарево". Петчленната комисия обяви, че червените отговарят на необходимите условия.

Очаква се "ЦСКА - София", който е единственият кандидат в конкурса, да бъде обявен за победител на 3 януари. До седем дни след това трябва да бъде подписан договор за дългосрочно ползване.

Договорът ще е за десет години, като при промени в законодателството ще може да бъде увеличен до 30 години. Такова желание изразиха от футболния клуб.

Предложените суми са малко над минимално изисканите в условията на конкурса - 60 хил. лева за наем и 1 млн. лева за инвестиция. Друго изискване е 800 хил. лева от наемната цена да се платят авансово на четири вноски по 200 хил. лева до 31 декември 2020 г. Сумата ще отиде за погасяването на задълженията на фалиралия ПФК ЦСКА АД към Столичната община за такса смет.

Сумата, заложена за инвестициите, трябва да се вложи в спортните обекти за срока на договора в процентно съотношение 70:30 между "Българска армия" и комплекса в Панчарево. Според изискванията на конкурса тези инвестиции не подлежат на приспадане от дължимите месечни наемни вноски, посочват от спортното министерство, което е собственик на базите.

На свое закрито заседание комисията ще разгледа инвестиционната програма и икономическата обосновка за стопанисването на базите и ще излезе с решение за резултата от проведения конкурс, допълват от министерството.

Интерес към базите имаше и третодивизионният "ЦСКА 1948". Аматьорският клуб първоначално обяви, че ще участва в конкурса, но след това го определи за предварително решен и се отказа. "ЦСКА 1948" не отговаряше на някои от условията, сред които това за 5 млн. лева минимален капитал и 15 млн. лева общ оборот за последните три финансови години.

Дневник