ФИФА може да се окаже принудена да спре употребата на бързо изчезващия спрей във футбола заради дело, заведено от изобретателя на продукта Хайне Алемане, съобщава "Ню Йорк таймс". Тази седмица съдът в Рио де Жанейро е признал патента на продукта на бразилеца в 44 страни.

Според Алемане ФИФА е започнала да използва бързо изсъхващата пяна без негово позволение, с което нарушава правата на интелектуалната собственост върху продукта. В резултат на решението на съда ФИФА е получила предупреждение да преустанови използването на спрея или рискува глоба от 15 хиляди долара на мач.

"ФИФА ми открадна идеята. Това не е феърплей", заяви бразилецът, цитиран от изданието. Според него заради налагането във футбола други компании са започнали да произвеждат и продават продукта.

Бързо изсъхващата пяна се използва от съдиите във футбола, като с нея се маркира мястото на отсъдения фаул и отстоянието на стената. Изобретението предизвика вълнения и реакции след използването му на световното първенство през 2014 г. в Бразилия.

От ФИФА са отказали отговор по въпроса, докато тече съдебният процес. Според изданието пет месеца преди световното първенство през 2014 г. ФИФА е предложила половин милион долара за правата на продукта на Алемане.

След отказ на бразилеца от ФИФА са се насочили към друга фирма в Рио де Жанейро, която е доставила безвъзмездно 300 флакона за шампионата.

Алемане, който досега не е получил никакви пари за изобретението си, се е надявал на подкрепа от президента на ФИФА Джани Инфантино. Швейцарецът зае поста в края на февруари през 2016 г. "Това беше шанс да покаже дали е велик човек или е посредствен като пиратите от миналото", заяви Алемане, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Алемане се надява да получи признание за изобретението си, което му е отнело 15 години за разработване. Той иска и компенсация от ФИФА в размер на 100 милиона долара.

Дневник