Манчестър сити" се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Лигата след драматичен успех с дузпи срещу "Лестър". "Гражданите" спечелиха с 4:3, а в герой се превърна вратарят Клаудио Браво, който спаси два наказателни удара. В редовното време мачът завърши 1:1.

"Гражданите" отстраняват втори тим в турнира с дузпи. В предишния кръг "Сити" победи с 4:1 "Уулвърхемптън" след нов драматичен двубой.

"Сити", който е носител на трофея четири пъти (за последно през 2015-16) преодоля "лисиците" като гост. "Гражданите", които са в серия от 16 поредни победи във Висшата лига поведоха след гол на Бернардо Силва в 26-ата минута. Португалецът се разписа след много хубаво подаване на Илкай Гюндоган. В края на мача обаче "Лестър" изравни чрез дузпа на Джейми Варди.

Тимът на Пеп Гуардиола продължава участието си и в четирите турнира, в които започна сезона. "Гражданите" водят във Висшата лига с 11 точки пред градския си съперник "Юнайтед", класираха се фазата на директните елиминации в Шампионската лига и участват във ФА Къп.


"В момента е много хубаво да си играч на този отбор. Всеки един от нас се чувства важна част, побеждаваме и настроението е наистина отлично. Надявам се да продължаваме така", каза след мача Бернардо Силва, избран за №1 в срещата.

Мениджърът на "Сити" Пеп Гуардиола даде почивка девет от футболистите, които започнаха в последния двубой за първенство срещу "Тотнъм". Единствено Гюндоган и Еляким Мангала запазиха местата си сред титулярите. Шанс да играят за първия тим пък получиха Тосин Адарабиойо (20 г.), Брахим Диас (18 г.), Фил Фоудън (17 г.) и Александър Зинченко (21 г.). Това не се отрази на състава от Манчестър, който направи силно първо полувреме.

За "лисиците" най-добрите положения бяха на сметката на бившия играч на "Сити" Келечи Ихеначо.

След почивката "Лестър" потърси изравняването, а на терена се появиха Джейми Варди, Рияд Марез и Демари Грей, които трябваше да усилят нападателната мощ на домакините. За "Сити" напрежението се усили след принудителното излизане от терена на Мангала. Централният защитник счупи носа си, а смяната му доведе до рокади, при които Данило застана в сърцето на отбраната, а Кайл Уокър влезе от пейката.

"Лестър" нямаше чисто голово положение, а съдията Боби Мадли даде продължение от осем минути. Това видимо разгневи Пеп Гуардиола, а в края стана още по-драматично. Буквално в послените секунди Грей спечели дузпа, след като откровено симулира при една ситуация срещу Уокър и спечели наказателен удар.

От дузпата Варди стреля силно в долния десен ъгъл, за да изравни резултата и да прати двубоя в продължения.

Допълнителните 30 минути започнаха с натиск на "гражданите" и буквално секунди след подновяването на играта Габриел Жезуш можеше да вкара. Малко по-късно спорните решения на рефера Боби Мадли продължиха, отсъждайки симулация на Уокър, в ситуация когато беше повален от Драгович в наказателното поле.

Все пак до края на продълженията нови голове не паднаха и така всичко се реши след дузпи. Те се изпълниха по системата АББА едва за втори път в английския футбол. За първи път това се случи в мача за "Къмюнити шийлд" в началото на сезона между "Арсенал" и "Челси".

По ирония на съдбата Варди, който беше изравнил резултата от дузпа, пропусна изстрела си от 11-те метра, като Браво изби изстрела в ъгъла. След него и Марез беше спрян от вратаря на "Сити". Преди двата пропуска на "лисиците" безгрешно стреляха Кристиян Фукс, Хари Магуайър и Висенте Ибора. За "Сити" точни бяха Гюндоган, Яя Туре, дебютантът Лукас Нмеча и Габриел Жезуш.

В другия мач "Арсенал" записа втора поредна победа с 1:0. След като през уикенда "артилеристите" победиха "Нюкасъл" със същия резултат, сега взеха и лондонското дерби. Единственият гол на "Емиратс" отбеляза Дани Уелбек три минути преди края на първото полувреме.


Нападателят се възползва от груба грешка на защитата на "чуковете" и подаване на Матийо Дебюши. Арсен Венгер спази традицията да залага на играчи, които по-рядко получават шанс за изява.

Класирането на полуфинал е първо за "Арсенал" от 2011 г., когато тимът игра във финала, но изненадващо отстъпи на "Бирмингам".

В сряда предстоят другите два четвъртфинала между "Челси" и "Борнмът", и "Бристол сити" срещу носителя на трофея "Манчестър юнайтед".

Жребият за полуфиналите ще се тегли веднага след двубоите.

Дневник