Турски прокурор поиска четири години затвор за местната баскетболна звезда Енес Кантер. 25-годишният играч на "Ню Йорк никс" е обвинен в обида към президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи агенция "Анадолу".

В обвинението е посочено, че Кантер е използвал "Туитър", за да "оклевети и осмее" Ердоган. Баскетболистът е един от отявлените критици на турския президент, като го обяви за "диктатор" и "Хитлер на новото време".

"Казах по-малко, отколкото този почтен човек заслужава. Добавете още четири години за мен, господарю", отговори иронично на обвиненията Кантер чрез социалните мрежи.

През май турските власти анулираха неговия задграничен паспорт. Той беше задържан на летището в Букурещ, докато се опитваше да се прибере у дома за благотворително събитие. Впоследствие баскетболистът се насочи към Лондон, а оттам отпътува за САЩ.

Кантер беше обявен от турски съд за "беглец" заради подкрепа към живеещия в САЩ духовник Фехтуллах Гюлен, когото Анкара обвини в организирането на неуспешния опит за преврат през 2016 г. Няколко дни по-късно правосъдното министерство поиска международна заповед за арест за баскетболиста.

През лятото на миналата година семейството на Кантер се отрече от него заради подкрепата му към Гюлен. Това стана чрез ръчно написано писмо, публикувано в турските медии. В него бащата на играча - Мехмет Кантер, заявява, че синът му е облъчен и хипнотизиран от движението на Гюлен.

Кантер притежава зелена карта, която му позволява да работи в САЩ за неограничено време. 25-годишният играч живее в Щатите от 2011 г., когато беше избран под №3 в драфта на НБА от "Юта джаз".

Дневник