Купата на Германия ще има нов носител, след като "Борусия" (Дортмунд) отпадна от турнира. Жълто-черните, които взеха отличието през миналия сезон, отстъпиха с 1:2 при гостуването си на "Байерн" (Мюнхен) в най-интересния мач от осминафиналите.

Баварците стигнаха до успеха с голяма доза късмет, след като направиха много силна първа част, но след почивката като по чудо се отърваха само с един гол.

Съставът от Дортмунд затвърди прогреса си в последните седмици след назначаването на новия треньор Петер Щьогер и въпреки, че отпадна от турнира, остави добри впечатления с играта си. След голямото изоставане и в Бундеслигата, единственият трофей, за който "Борусия" може да се бори през сезона остава Лига Европа.

В 11-ата минута "Байерн" имаше голям шанс да вкара гол много рано в мача. Роман Бюрки спаси удар на Франк Рибери, а при добавката Роберт Левандовски не уцели очертанията на вратата след актрактивен изстрел.

Две минути по-късно обаче грешка нямаше и баварците поведоха. След центриране от свободен удар, защитата на "Борусия" на два пъти не се ориентира. Първо Никлас Зюле остана сам, но ударът му срещна гредата, топката се отби и стигна до Жером Боатенг, който откри резултата.

Натискът на "Байерн" преди почивката продължи и съставът на Юп Хайнкес беше пълен господар на терена. Баварците обаче пропунсха много изгодни положения с лека ръка.

Все пак пет минути преди края на първото полувреме Томас Мюлер удвои. Нападателят направи много красиво двойно подаване с Левандовски, влезе в наказателното поле и технично прехвърли Бюрки – 2:0.

За първите 45 минути "Борусия" не успя да създаде нищо опасно в предни позиции и завърши с едва един удар, който по нищо не застраши Свен Улрайх.


Гостите от Дортмунд вдигнаха оборотите в началото на втората част и започнаха да пресират доста повече съперника си. Това доведе до някои грешки в играта на "Байерн" и в 57-ата минута пред гостите се откри отличен шанс. Кагава се озова в близост до вратата, но ударът му от малък ъгъл излезе в аут.

По-добрата игра след почивката оказа влияние и надмощието беше за жълто-черните. Те доминираха по всички статистически показатели, а четвърт час преди края намалиха резултата. Шинджи Кагава се освободи технично от двама бранители и намери Андрий Ярмоленко, който се разписа с глава.

В заключителните минути "Байерн" буквално си поигра с огъня, след като в продължението по-големите опасности бяха пред Улрайх. Удар на резервата Александър Исак за малко не прати "Борусия" в продължения, минавайки на сантиметри от гредата.

Дневник