Даниел Боримиров е приел предложението да остане на работа в "Левски". Бившият полузащитник ще е директор на детско-юношеската школа. Той изпълняваше тази длъжност от лятото на 2014 г. до началото на 2017 г., когато смени Станислав Ангелов като спортен директор.

Миналия месец на "Герена" предприеха нова рокада на поста. Боримиров, който е вторият най-голям акционер в "Левски" след Спас Русев, отстъпи отговорността за спортно-техническата дейност на доскорошния помощник-треньор Асен Букарев.

"Моето бъдеще е свързано с "Левски". Имах доста разговори. Оставам директор на ДЮШ благодарение на треньорите в школата и отделни хора, които ми вярват и ме подкрепиха и убедиха, че трябва да остана", каза Боримиров пред "Канал 3".

Когато през 2014 г. за пръв път застана начело на школата, той обяви стратегия за развитие, според която до 2021 г. близо половината играчи в първия отбор трябваше да са юноши на клуба.

Тогава Боримиров заяви, че за концепцията му са използвани "неща от "Аякс", "Барселона", "Байерн", Германския и Австрийския футболен съюз и други", а като пример за следване даде академията на "Шалке".

Планът беше школата на "Левски" да се развива на три нива. Първият включваше играчите между 7 и 12 години, вторият - между 12 и 14 години, а третият - между 14 и 21 години. "До 2018 г. трябва да има 30% юноши в първия тим. До 2020 г. трябва да нараснат до 35%, а през 2021 да са 45%", обясни бившият полузащитник.

Сега Боримиров заяви, че целта му е школата на сините да стане най-добрата в България. Той каза, че е поискал да бъдат направени множество промени в инфраструктурата на "Герена".

"Ако собствениците не проумеят, че трябва да инвестират в изграждането на терени и обучението на треньори, значи само се залъгваме и ще ни бият всякакви държави", допълни Боримиров.

Дневник