„Реал" (Мадрид) и "Барселона" се срещат в мач, който ще е своеобразен предколеден подарък за привържениците. След двубоите през лятото за Суперкупата на Испания и един приятелски мач в САЩ, двата тима се изправят един срещу друг в "класико" с огромен заряд.

Те влизат в коренно противоположна ситуация. "Реал" се нуждае от задължителен успех, за да се върне в борбата за титлата, след като изостава с 11 точки от каталунците, които са начело (белите са с мач по-малко).

"Сантяго Бернабеу" в Мадрид ще стане арена на 237-ия мач между двата най-големи клуба в Испания. При победа "Барселона" може да направи голяма крачка към спечелването на титлата и да си върне за двете загуби през лятото.

Най-очакваният мач в света ще бъде предаван пряко в 171 страни на шест континента. Двубоят е днес от 14.00 ч., а в българския ефир ще се предава по Sport+ HD.

Мач за 1 милиард евро

"Класико за милиарди" - така най-големият спортен вестник в Испания "Марка" определи четвъртото издание на "класико" за последните пет месеца. Сумарно играчите на двата отбора струват близо 1 милиард евро. На толкова са изчислени предполагаемите 22-ма, които ще започнат срещата.

Сред тях според данните на "Марка" най-скъпи са Меси (90.8 млн.) и Роналдо (86.6).

Двубоят на "Сантяго Бернабеу" ще бъде вълнуващ и заради начина на излъчване. Двете звезди на отборите Лионел Меси и Кристиано Роналдо ще бъдат следени през всички 90 минути от специални камери.

Отделни камери ще има и за двамата треньори Ернесто Валверде и Зинедин Зидан, уточняват от испанската федерация като посочват, че за целта ще използват за първи път по време на мач технологията Intel 360°, позволяваща на зрителите да изживеят мача като футболистите, благодарение на виртуално представяне.

Формата

"Барселона" влиза в "класико" с увереността на водач в класирането. Каталунците записаха втория си най-успешен старт в историята, а след 16 мача имат 13 победи и три равенства. След спада във формата в края на ноември и началото на декември, когато записа две равенства поред, "Барселона" се върна към победите, като вкара шест гола в два мача, без да допусне нито един.

"Реал" е на другия полюс, редувайки силни и слаби изяви. Шампионът е в серия от четири поредни победи, но две от тях дойдоха на световното клубно първенство. В Ла Лига "Реал" няма две поредни победи от края на октомври, а в последните си пет двубоя е с три победи и две равенства.

Освен това мадридчани пазят лоши спомени от последния си шампионатен мач с "Барселона" на собствения си стадион. Тогава каталунците спечелиха с 3:2 с късен гол на Меси.

В исторически план обаче "Реал" разчита на тотална доминация на собствения си стадион. Белите са с 52 победи и 19 загуби на "Бернабеу".

Треньорите

"Барселона" не е фаворит", каза треньорът на каталунците Ернесто Валверде. Специалистът, който пое отбора през лятото, за първи път ще се изправи срещу "Реал" в шампионатен мач, но вече има за какво да си връща, след като отборът му изгуби спора за Суперкупата на Испания.

"Наша победа няма да реши спора за титлата, защото има още много мачове до края на сезона и след "класико" има къде да се печелят или губят точки. През август ситуацията беше различна, така че във футбола винаги нещата се променят динамично", каза още треньорът на "Барселона".

Колегата му Зинедин Зидан също се опита да свали напрежението от отбора си. Френският специалист, който спечели осем трофея за по-малко от две години, откакто води отбора, не коментира точковата разлика.

"Винаги сме готови за такива мачове, всички в отбора мислят за срещата. Това е дерби, важно и за класирането, и аз се надявам, че ще спечелим. Няма допълнителна нервност от това дали изоставаме на осем, 11 или 25 точки", каза Зидан.

В задочния спор между двамата треньори 45-годишният французин има предимство срещу далеч по-опитния си колега. Зидан все още няма загуба от Валверде. В досегашните пет официални мача Зидан има пет победи. Три бяха постигнати срещу предишния тим на баска - "Атлетик" (Билбао), а две в изминалите мачове за Суперкупата на Испания.

Dnevnik.bg