Международният олимпийски комитет (МОК) наложи доживотни наказание на още 11 руски спортисти. Те са признали, че са извършили допинг нарушение по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Наказаните са ски бегачите Никита Крюков, Александър Бессмертних и Наталия Матвеева, състезателите по фигурно пързаляне Иван Скобрев и Артьом Кузнецов, бобслеистите Людмила Удобкина и Максим Белугин, хокеистките Татяна Бурина и Ана Шчукина и състезателите по спускане с шейни Татяна Иванова и Алберт Демченко.

Те са дисквалифицирани от състезанията, в които са участвали, резултатите им са анулирани, а медалите им се отнемат, съобщи дисциплинарната комисия на МОК. Наказанията влизат в сила, считано от игрите в Сочи през 2014 г.

Демченко спечели два медала от домашната олимпиада, а Иванова, Крюков и Бессмертних завоюваха по едно сребърно отличие. Четиримата и останалите седем наказани нямат право повече да участват в олимпийски игри.

С последните санкции общият брой на руските участници в Сочи, които получиха доживотни наказание, достигна 43. Другите трима са били разследвани, но са оправдани, съобщиха от МОК.

Наказанията са следствие от повторния анализ на допинг пробите от Сочи, който олимпийският комитет започна след разкритията за държавно спонсорирана система за използване, разпространение и прикриван на допинг.

Русия беше изключена от зимната олимпиада в Пьончан, след като миналата година не беше допусната и до летните игри в Рио де Жанейро. Руски спортисти ще могат да участват догодина в Южна Корея, но под неутрален флаг и химн и при наличието на чисто допинг минало.

Dnevnik.bg