Австриецът Марсел Хиршер спечели 49-ата си победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Носителят на големия кристален глобус за последните шест години триумфира в четвъртия слалом за сезона, който се състоя в Мадона ди Кампилио.

Хиршер спечели в италианския зимен център след изключително оспорвана битка с швейцареца Лука Аерни и норвежеца Хенрик Кристоферсен. Тримата бяха разделени само от пет стотни от секундата в крайното класиране.

Австриецът даде най-доброто време в първия манш - 48.46 секунди. Руснакът Александър Хорошилов се нареди втори с пасив от 0.23 сек. Аерни допълни тройката с изоставане от 0.37 сек., а Кристоферсен беше пети на 0.49 сек.

Швейцарецът и норвежецът направиха страхотен втори манш и бяха на път да откраднат победата от големия фаворит. Хиршер обаче успя да удържи преднината си. Той финишира с общо време 1:39.79 мин. като изпревари Аерни с четири стотни и Кристоферсен с пет стотни.

Много силно второ преминаване по трасето направи и швейцарецът Даниел Юле, който завърши четвърти с изоставане от седем стотни. Хорошилов не успя да се възползва от добрата си позиция в първия манш, след като не успя да завърши втория.

Хиршер спечели четвъртата си победа за сезона и общо 22-а в дисциплината слалом. С 49-те си спечелени състезание в Световната купа той заема четвъртото място във вечната класация.

28-годишният австриец изостава с една победа от италианеца Алберто Томба и с пет от сънародника си Херман Майер. Рекордьор с 86 победи е шведът Ингемар Стенмарк.

С днешния успех Хиршер излезе начело в генералното класиране за Световната купа. Той събра 534 точки след 13 от 37-те състезания за сезона. Кристоферсен е втори с 500 точки, следван от сънародниците си Аксел Лунд Свиндал с 374 и Шетил Янсруд с 345.

В битката за малкия кристален глобус в слалома води Хиршер с 320 точки и аванс от 35 точки пред Кристоферсен. Матс Олсон е трети със 198 точки, а четвърти е Алекси Пинтюро със 180.

Dnevnik.bg