Най-големият спортен комплекс в град Бурса ще носи името на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу. Идеята ще се реализира съвместно от правителството и ръководството на община Йълдъръм, съобщи вицепремиерът на Турция и председател на Агенцията на турските и родствени общности Хакан Чавушоглу.

В реч пред участниците в 17-ата годишна конференция на изселническата организация "Балгьоч" в Бурса Чавушоглу заяви, че са получени множество искания за увековечаване на името на трикратния олимпийски шампион върху важни обекти.

"Наим е наша обща гордост и наша обща задача е да пазим и да увековечим спомена за неговата личност и рекордите в спорта, които останаха ненадминати в света", каза още Чавушоглу, цитиран от БТА.

Сюлейманоглу почина на 18 ноември, след като изкара около два месеца в критично състояние. Той претърпя чернодробна трансплантация в началото на октомври. На 11 ноември обаче отново беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив и седмица по-късно издъхна. Той беше погребан на 19 декември в Истанбул като национален герой.

Сюлейманоглу остава в историята като един от най-великите щангисти. Той е роден на 23 януари 1967 г. в българското село Птичар, Момчилградско, в семейството на български турци.

Щангистът печели три поредни олимпийски титли - две в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и една в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Той има още редица впечатляващи постижения, сред които седем световни титли, два златни медала от европейски първенства и 46 поправки на световни рекорди.

Дневник