Международният олимпийски комитет (МОК) не е одобрил първоначалния вариант на екипировката на руските състезатели по бобслей и спускане с шейни, които ще участва в зимните игри в Пьончан през 2018 г.

Върху триката, както и върху бобовете и шейните е имало червени мотиви. Ръководството на МОК е поискало те да бъдат заменени с "по-малко червен цвят", съобщи президентът на руската федерация по бобслей Сергей Пархоменко пред агенция ТАСС.

"Нашият вариант предизвика някои коментари от МОК. Международните ръководители видяха руски мотиви в комбинизоните на нашите спортисти. Освен това те поискаха мотивите в нашите бобове и шейни да не бъдат толкова червени, колкото червеното в руския флаг. Затова ги направихме в цвят бордо", обясни Пархоменко.

Федерацията е изпратила коригираните форми и цветове на Руския олимпийски комитет, който трябва да ги задвижи до МОК.

Руските състезатели по шорттрек и бързо пързаляна с кънки също няма да могат да използва червен цвят върху екипировката си. Затова те ще са облечени изцяло в синьо и бяло, съобщи президентът на кънки федерацията Алексей Кравцов.

На 5 декември изпълнителният комитет на МОК наложи забрана на Русия за участие в олимпийските игри. Руски състезатели ще могат да се състезават в Пьончан, но само под неутрален флаг и химн и при наличието на чисто допинг минало.

Олимпийският комитет изпрати и стриктни изисквани за това какво не се допуска във външни вид на руските спортисти. Националният герб и емблемата на националния олимпийски комитет трябва да бъдат заменени с олимпийските кръгове. Надписът Русия на екипировката се заменя с "Олимпийски спортист от Русия".

Търговската марка Team Russia не трябва да се използва върху облеклата или оборудването на състезателите. Един или два цвята от националния флаг са разрешени за използване, но само след предварително одобрение от МОК.

Освен това руските спортисти, които ще участва в Пьнончан, са получи забрана да споменават националността си в социалните мрежи, съобщи миналата седмица ски бегачката Ирина Громова.

Дневник