Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко получи специални благодарности от ФИФА за оттеглянето си като президент на Руския футболен съюз (РФС). От световната централа определиха това като едно отговорно решение в името на световното първенство през 2018 г.

В понеделник на заседание на изпълнителния комитет на РФС Мутко сдаде поста, който заемаше повече от 12 години. На негово място до избирането на нов президент беше назначен Александър Алаев.

"ФИФА разбира решението на г-н Мутко, което беше взето в интерес на световното първенство в Русия през 2018 г. Благодарим му за предприемането на тази отговорна стъпка и за свършената до момента работа в подготовката за световното", се казва в съобщение на ФИФА, цитирано oт ТАСС.

На вчерашното заседание на РФС Мутко обяви също, че е готов да се оттегли като президент на организационния комитет на Русия 2018. Дали това ще се случи трябва да стане ясно в близките дни.

"Решението на Мутко няма да се отрази на успешната организация на световното. ФИФА, руското правителство, футболният съюз и организационния комитет ще продължат по план ползотворното си сътрудничество по организацията на турнира", се казва още в съобщението на ФИФА.

"В близките дни ще проведем разговори с всички замесени страни и ще се разберем какви ще са следващите стъпки, свързани с организационния комитет", допълниха от световната централа.

В началото на месеца Мутко получи доживотна забрана за участие в олимпийски игри. Той беше посочен като главно действащо лице в допинг схемата, заради която Русия беше изключена от олимпийския спорт.

Според разследванията на Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната антидопингова агенция (WАДА) Мутко в качеството си на спортен министър е бил в основата на държавно спонсорирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг между 2011 и 2015 г.

Причината за оттеглянето на Мутко от футбола е натиск от страна на ФИФА, обяви миналата седмца в. "Коммерсант", като се позова на близки до случая източници. От изданието допълниха, че информацията е потвърдена от служители в различни спортни и правителствени структури.

Дневник