Нападателят на "Тотнъм" Хари Кейн подобри рекорда за най-много голове във Висшата лига в една календарна година. Английският национал отбеляза хеттрик при зрелищна домакинска победа с 5:2 срещу "Саутхемптън" в първия мач на "боксинг дей".

Кейн завършва 2017 г. с 39 попадения в елита на английския футбол. Досегашният рекорд се държеше от голмайстор №1 в историята на Висшата лига Алън Шиърър, който се разписа 36 пъти през 1995 г.

Освен това голмайсторът на "Тотнъм" приключа годината с най-много попадения сред всички футболисти в петте големи европейски лиги - английската, испанската, германската, италианската и френската.

24-годишният нападател вкара 56 гола във всички турнири - с два повече от Лионел Меси ("Барселона") и три повече от Кристано Роналдо ("Реал"), Роберт Левандовски ("Байерн") и Единсон Кавани (ПСЖ).

Срещу "Саутхемптън" Кейн отбеляза втори пореден и общо осми хеттрик през 2017 г.

Това е с един повече, отколкото записаха Меси, Роналдо, Левандовски, Кавани и Серхио Агуеро ("Манчестър сити") взети заедно.

Кейн излезе еднолично начело и в голмайсторската листа на Висшата лига. Той има 18 попадения през сезона - с три повече от Мохамед Салах ("Ливърпул").

"Toтнъм" постигна четвърта победа в последните си пет мача във Висшата лига и общо 11-а в 20-те си мача от началото на шампионата.

"Шпорите" събраха 37 точки и се изкачиха на четвъртото място преди останалите мачове от кръга.

Тимът на Маурисио Почетино изпревари с една точка "Ливърпул" и се доближи на две от шампиона "Челси" и на пет от "Манчестър юнайтед".

"Тотнъм" притисна здраво "Саутхемптън" още от първия съдийски сигнал. "Шпорите" имаха нужда от 22 минути, за да открият резултата. Фрейзър Форстър не се престраши да излезе и да пресече центриране от свободен удар на Кристиан Ериксен, а оставеният непокрит на два метра от голлинията Кейн прати топката в мрежата с глава.

Само минути по-късно резултатът едва не беше изравнен по много куриозен начин. Софиан Буфал отправи силен удар с левия крак, а Юго Лорис изби топката към Дани Роуз. Роуз я върна с глава към своя вратар и почти го прехвърли. Лорис все пак закачи топката с върха на пръстите си. Тя тупна зад гърба му, отби се в страничния стълб и се върна в ръцете му.

Шест минути преди почивката домакините удвоиха аванса си след чудесна комбинация между четворката в атака. Ериксен комбинира с Деле Али, който технично се освободи от двама играчи пред дъгата на наказателното поле и пусна отличен извеждащ пас наляво за Хьон Мин Сон. Кореецът центрира успоредно на голлинията към Кейн, за когото остана само да насочи топката в опразнената врата.

"Саутхемптън" започна много амбицирано второто полувреме и беше близо до намаляване на резултата. В 47-ата минута Шейн Лонг беше изведе зад защитата, но загуби равновесие и не успя да отправи достатъчно качествен удар, за да затрудни Лорис.

Минута по-късно Марио Лемина отправи страхотен изстрел с левия крак от границата на наказателното поле, но топката разтресе напречната греда.

Секунди по-късно устремът на "светците" беше спрян с трето попадение. Али получи топката от Сон пред наказателното поле и отправи изключително прецизен фалцов удар с десния крак по земята, който влетя в долния ляв ъгъл на Форстър.

В 51-ата минута дойде ред и на направилия страхотен мач Сон да се разпише. Нейтън Редмънд направи груба грешка, която позволи на "Тотнъм" да организира скоростна контраатака. Али тръгна от собствената половина, спечели близо 50 метра и пусна отличен извеждащ пас за Сон, който хладнокръвно насочи топката в далечния ъгъл - 4:0.

В 57-ата минута Кейн се размина на сантиметри със своя хеттрик. Той беше на път да отбележи един от головете на сезона, след като шутира директно от въздуха след далечно подаване на Роуз. Топката обаче премина встрани от десния стълб на Форстър.

В 64-ата минута "Саутхемптън" успя да върне един гол. Топката стигна вляво до Буфал, който отправи плътен удар с левия крак към близкия ъгъл. Топката рикошира в крак на бранител и влетя в мрежата, въпреки че Лорис успя да я докосне.

Само три минути по-късно Кейн попадна в прегърдките на съотборниците си за трети път. Той беше изведен зад защитата от Сон и технично прехвърли Форстър, за да отбележи осмия си хеттрик през 2017 г. и шести във Висшата лига.

Осем минути преди края на редовното време влезлият като резерва Душан Тадич оформи крайния резултат. Лорис не успя да боксира добре топката след центриране от корнер. Тя попадна в Тадич, който успя да прехвърли вратаря на "Тотнъм".

Дневник