Руският гражданин, задържан за нападението срещу автобуса на футболния клуб "Борусия" (Дортмунд) през април, най-накрая беше изправен пред съда в Германия. Сергей В., за когото се знае единствено, че има двойно гражданство – руско и германско, получи 28 обвинения в опит за убийство. Прокурорите са повдигнали обвиненията срещу руснака в четвъртък.

Инцидентът се случи на 11 април, край Хьохстен, покрайнините на Дортмунд. Тогава в близост до автобуса на "Борусия" имаше три експлозии, а най-сериозно пострада защитникът Марк Бартра. Това се случи преди двубоя на жълто-черните с "Монако" от Шампионската лига. Първоначално се смяташе, че зад атаката стоят ислямисти, но по-късно полицията в Дортмунд разкри, че именно Сергей В. е обвинен.

От прокуратурата добавиха, че целта на нападението е била да падне цената на акциите на футболния клуб. Руснакът е очаквал да се облагодетелства при срив на акциите.

Все още не е ясно колко тежка присъда ще получи руският гражданин. Законът в Германия предвижда минимум 10 години в затвора, но тъй като става въпрос за много по-сериозно провинение, при което са засегнати повече от едно лице, е възможно Сергей В. да лежи в затвора много по-дълго.

Дневник