Ливърпул" записа впечатляващ успех с 5:0 над последния във Висшата лига "Суонзи". Червените можеха да спечелят още по-убедително на "Анфийлд", след като пропуснаха двуцифрен брой положения за гол и срещнаха един противник, който се предаде много рано в двубоя.

Голямо влияние за успеха оказаха двете ранни попадения в началото на двете полувремена. Два пъти за победителите се разписа Роберто Фирмино, а по веднъж Филипе Коутиньо, Окслейд-Чембърлейн и 19-годишният Трент Алекзандър-Арнолд.

За трети пореден двубой червените отбелязаха три или повече гола, а совен това съставът е непобеден в 11 поредни мача във Висшата лига. "Ливърпул" е тимът в най-добра форма след "Манчестър сити" и си върна мястото в Топ 4, изпреварвайки "Тотнъм" с една точка – 38 срещу 37.

С отбелязани 46 гола "Ливърпул" има и втората най-добра атака в лигата, отстъпвайки единствено на водача (60). Коренно противоположно е представянето на "лебедите", които записаха 13-а загуба от 20 мача през кампанията. "Суонзи" е последен в подреждането с 13 точки, две по-малко от "Уест Бромич".

Традицията повелява тимът, който е на дъното на "Боксинг дей" впоследствие да изада от Висшата лига.

Юрген Клоп направи четири промени в титулярния състав в сравнение равенството 3:3 с "Арсенал" в петък. Германецът не можеше да разчита на контузения капитан Джордан Хендерсън, а Джо Гомез, Деян Ловрен и Садио Мане останаха на пейката. Вместо карето стартира Алекс Окслейд-Чембърлейн, Трент Алекзандър-Арнолд, Жоел Матип и Джорджиньо Вайналдум.

Двубоят започна отлично за червените, които поведоха след едва шест минути игра. Джордан Аю загуби топката прекалено лесно в центъра на терена, "Ливърпул" разигра бързо със серия от по едно докосвания и изведе Филипе Коутиньо на стрелкова позиция. Бразилецът, който записа своя мач №200 за червените", не сгрещи от около 16-17 метра и откри резултата.

За плеймейкърът на червените това беше 19-и гол във Висшата лига, който идва с удар извън наказателното поле. По този показател Коутиньо е втори в историята на "Ливърпул", с един повече от Роби Фаулър и зад Стивън Джерард (33).

До края на първата част "Суонзи" се опита да играе футбол и да промени развоя на срещата. Футболистите на Леон Бритън опитаха всичко, но липсата на опитен нападател в предни позиции си каза думата. Оливър Макбърни, който водеще атаката, не успяваше да задържа топката и загуби битката с бранителите на "Ливърпул".

Също така "лебедите" не успяха да поставят под напрежение своя домакин, като не показаха агресия в предни позиции. За сметка на това "Ливърпул" пропусна няколко добри шанса да удвои аванса си, а най-добрият от тях се откри пред Роберто Фирмино, но ударът на бразилеца мина встрани от целта.

Второто полувреме започна по същия начин, както и първото – с бърз гол за домакините. В 52-ата минута Фирмино направи 2:0 след подаване на Коутиньо. Той се разписа след центриране от свободен удар, като защитата на "Суонзи" го остави непокрит в наказателното поле.

Второто попадение окончателно "свали гарда" на "лебедите", които така и не успяха да се отърсят.

В 65-ата минута Алекзандър-Арнолд отбеляза своето първо попадение във Висшата лига след бомбен удар. Защитникът се пребори за една топка в наказателното, изпреварвайки Аю и я заби неспасяемо под гредата – 3:0.

Буквално секунди след подновяването на играта падна и още един гол, дошъл след грешка на "Суонзи" при разиграването. Гостите изгубиха топката елементарно, Салах намери Фирмино и той на празна врата отбеляза второто си попадение в двубоя.

Това успокои "Ливърпул", а Клоп извади някои от основните си играчи, за да ги пази за следващите мачове. Въпреки промените червените стигнаха и до пети гол, който окончателно показа, че гостите от Южен Уелс са се предали. Окслейд-Чембърлейн се пребори с двама защитници в черно, за да матира и Лукаш Фабиански с удар с върха на обувката си.

Дневник