Мануел Бурга, който е бивш президент на Перуанския футболен съюз беше оправдан във вторник от Федералния съд в Бруклин по делото за корупционен скандал във ФИФА. Освен Бурга, в делото обвиняеми бяха още двама висши футболни ръководители, но те получиха присъди.

Хуан Анхел Напут от Парагвай получи обвинение, че е приел подкупи на стойност 10.5 милиона долара от 2010 г. Той беше признат за виновен по три обвинения за изнудване и заговор за измама. Напут беше оправдан по две обвинения за пране на пари. Третият обвиняем Хосе Мария Марин от Бразилия е получил подкупи за 6.55 милиона. Освен това той беше признат за виновен по шест обвинения за рекет, измама и пране на пари.

В началото на процеса от прокуратурата твърдяха, че Бурга е опитал да сплаши свидетели, правейки жестове за прерязване на гърлото. В крайна сметка адвокатите на перуанеца го оправдаха със състояние на кожата му, предизвикано от сърбеж по врата.

По-късно обаче основният свидетел на обвинението Алехандро Бурсако се самоуби, но обвинителите не намериха връзка между двата случая. Бурсако е бивш банкер, но без неговите показания обвиненията срещу Бурга се оказаха незначителни и той е оправдан.

Делото срещу Бурга е част от задържането на 40 бивши футболни ръководители, които са работили и в системата на ФИФА. Първият, който беше осъден е бившият президент на футболната федерация на Гватемала Ектор Трухильо. Той получи едва осем месечна присъда, след като се призна за виновен.

Dnevmik.bg