Международният олимпийски комитет (МОК) беше обвинен в проява на страх. Това каза адвокатът Джим Уолдън, който представлява бившия шеф на Руската антидопингова агенция (RUSADA) Григорий Родченков. Според Уолдън МОК не е направил нищо, за да защити Родченков, ключов свидетел по разкриване на системния допинг, спонсориран от руската държава.

Родченков избяга и продължава да се укрива, след като никой не гарантира сигурността му. Неговият адвокат заяви, че клиентът му се опасява от "засилване на отмъщението" и пожела екстрадация.

"Ако Русия успее д-р Родченков без съмнение ще бъде изправен пред смъртно наказание и изтезания. МОК отказа да вдигне пръст при този казус и да му помогне, нищо че той разкри цялата схема. Те се проявиха като страхливци и не действаха докрай", каза Уолдън.

Разкритията на Родченков доведоха до серия от разследвания на МОК и Световната антидопингова агенция (WADA). По-рано този месец Русия получи пълна забрана да участва на олимпийските игри в Пьончан, а руските спортисти ще се състезават под неутрален флаг.

Руската комисия за разследване заяви, че ще поиска САЩ, където се укрива Родченков, да го екстрадират. Също така президентът Владимир Путин предположи, че бившият директор на RUSADA е бил дрогиран от Федералното бюро за разследване (ФБР), за да "измъкнат" от него желаните признания.

"Това е смешно и не отговаря на истината. Просто от Русия знаят, че МОК планира да използва д-р Родченков като свидетел за делото по обжалване на руските спортисти. Явно те искат той да замълчи завинаги", каза още адвокатът.

Той добави още, че най-вероятно големият страх на Русия е свързан с предстоящото световно първенство по футбол. През 2018 г. страната ще бъде домакин на най-големия футболен форум. Уолдън предполага, че Родченков има доказателства за допинг и в руския футбол.

Dnevmik.bg