Централният защитник на "Саутхемптън" Върджил ван Дайк ще премине в "Ливърпул", потвърдиха двата клуба в сряда вечер. Холандският футболист ще стане играч на червените официално на 1 януари, но сделката вече е финализирана. Тя е на стойност 75 милиона паунда, а Ван Дайк ще стане най-скъпият защитник в историята на футбола.

Досега рекордът за най-скъп защитник беше поставен от "Манчестър сити" с привличането на Кайл Уокър от "Тотнъм" за 53 милиона паунда с бонусите, a друг играч на "гражданите" Бенжамен Менди беше купен за 52 милиона.

Ван Дайк играе за "светците" от 2015 г., като има 80 мача и седем гола за тима. След два сезона на много високо ниво, той изненадващо подаде молба за трансфер през лятото. "Саутхемптън" обаче отказа да го продаде въпреки интереса на "Ливърпул" и "Манчестър сити".

Интересът на червените към Ван Дайк през лятото доведе до официално оплакване от "светците" за "нерегламентиран контакт на "Ливърпул" с техен футболист. След тази случка Ван Дайк имаше обтегнати отношение с мениджъра си и ръководството на клуба и изигра едва 12 мача през настоящия сезон.


"За мен и семейството ми е един специален ден, в който се присъединявам към един от най-големите клубове в света. Нямам търпение да облека червената фланелка пред "Коп" и да дам всичко от себе си, за да помогна на този велик клуб да постигне нещо специално", каза Ван Дайк в официално обръщение.

Той благодари на бившия си клуб и пожела успехи на "светците". "Селтик", където Ван Дайк играеше преди да премине в "Саутхемптън" ще получи 10% от трансферната сума.

На "Анфийлд" холандецът ще получава по 180 хиляди паунда на седмица, твърди BBC. Защитникът избра да играе с №4, носен от един от любимците н феновете Сами Хюпия, прекарал 10 години в клуба.

"Ливърпул" заема четвъртото място във Висшата лига и се намира във впечатляваща серия от 11 мача без загуба. Червените играят много силно напоследък, но имат сериозни проблеми в защита, допускайки 23 гола в 20 мача. Точно заради това идва привличането на Ван Дайк.

Dnevnik.bg