Манчестър сити" крачи уверено към титлата във Висшата лига и не допусна грешна стъпка в предпоследния си мач за 2017 г. "Гражданите" спечелиха с 1:0 при гостуването си на "Нюкасъл", но можеха буквално да разгромят "свраките". Лидерът увеличи аванса си преди "Манчестър юнайтед" на 15 точки, благодарение на точно изпълнение на Рахийм Стърлинг.

Серията от поредни победи на "Сити" вече е 18 мача като за последно "гражданите" загубиха точки в домакинството си на "Евертън" преди 129 дни. Още по-впечатляващо е, че десет от 18-те поредни победи на състава дойдоха след сухи мрежи. За вратаря Едерсон те вече са 11 в 20 мача.

"Сити" има още един мач до края на 2017 г., като на 31 декември гостува на "Кристъл палас". След това на 2 януари "гражданите" приемат "Уотфорд". Програмата е още по-тежка за "свраките", на 30 декември тимът на Рафаел Бенитес е домакин на "Брайтън", а 48 часа по-късно гостува на "Стоук сити".

Следващият мач на "Сити" е още по-голямо предизвикателство за състава на Пеп Гуардиола. Начело на "Байерн" (Мюнхен) той постигна 19 поредни успеха през сезон 2013-14 (между деветия и 27-ия кръг). Именно това е и рекордът за най-много поредни победи в Европа.

Освен стимул за мениджъра, той е стимул и за треньора. С успеха си на "Сейнт Джеймсис парк" "гражданите" взеха 11-и пореден мач като гост, изравнявайки рекорд на "Челси" от 2008 г.

Лидерът във Висшата лига беше без Давид Силва и Фабиан Делф, а Лирой Сане получи почивка, оставайки на пейката. "Нюкасъл" предложи пет промени от състава, който победи "Уест Хем" преди Коледа. Най-любопитната беше включването на Роландо Аронс, който започна за първи път във Висшата лига от януари 2016 г.

Двубоят не стартира по план за мениджъра на "Сити", след като още в началото капитанът Венсан Компани имаше проблеми. Холандският централен защитник напусна заради контузия в прасеца, а Гуардиола направи интересна промяна, пускайки Габриел Жезуш на терена.

"Сити" заигра с бразилеца, Серхио Агуеро, Рахийм Стърлинг и Бернардо Силва в предни позиции, а зад тях действаха Де Бройне и Гюндоган. Това доведе до връщане в отбрана на Фернандиньо.

Проблемите на "гражданите" по никакъв начин не промениха подхода на "свраките". Рафаел Бенитес предложи две линии от футболисти, разположени много близо една до друга, които буквално бяха пред наказателното поле на Роб Елиът.

След редица от пропуски, голът на успокоението падна в 31-ата минута и беше отбелязан от Стърлинг. Английският национал засече от въздуха хитро подаване на Кевин Де Бройне.

Стърлинг отбеляза гол №200 за "Сити" под ръководството на Гуардиола, в 85-ия мач на мендижъра начело на тима.

Английският национал отбеляза своя 13-и гол във Висшата лига през кампанията и 17-и във всички турнири. Освен това Стърлинг се разписа в трети пореден двубой, след като вкара два на "Тотнъм" и един срещу "Борнмът".

За 45 минути футболистите на "Нюкасъл" успяха да си подадат едва 86 пъти и владееха топката в 17% от времето. През първата част "гражданите" направиха 359 паса повече от съперника си и тотално доминираха. Те отправиха 15 удара, а "свраките" като по чудо се отърваха само с един гол в мрежата си.

Единствената опасност на сметката на домакините беше, когато Николас Отаменди изби от голлинията удар на Аронс.

Най-много докосвания от "Нюкасъл" до топката първата част имаше именно стражът Елиът – 25.

През втората част картината на терена не се промени по никакъв начин. "Нюкасъл" чакаше съперника си в своята половина, не го пресираше и доброволно остави топката в притежание на "гражданите". Въпреки това силното представяне на гостите от първата част не се повтори и те по-трудно достигаха до чисти голови положения.

Едва в 65-ата минута се стигна до нещо по-интересно, когато Де Бройне стреля от дистанция, топката се отби в страничния стълб и Агуеро я вкара. Попадението на аржентинеца обаче беше отменено заради засада.

Единственият път, в който "Нюкасъл" изобщо стигна до наказателното поле на "Сити" беше пропилян от резервата Дуайт Гейл. Той влезе на скорост, но вместо да продължи предпочете да потърси контакт с Данило и да падне. Реферът Андре Маринър сметна това за симулация и показа жълт картон на англичанина.

Ситуацията беше определена за симулация и от Гари Невил, който коментираше срещата за Sky Sports. "Това не е дузпа, защото Гейл чака контакта с Данило, защитникът не прави нищо грешно".

Подкрепяни от 52 311 присъстващи на "Сейнт Джеймсис парк" "свраките" опитаха финален щурм в края на мача. Той обаче изглеждаше прекалено закъснял, като време не остана. "Нюкасъл" стигна само до няколко разбърквания и едва в заключителните пет минути държеше топката повече от своите гости.

За 90 минути "свраките" завършиха с едва 19% притежание на топката на своя стадион и само три удара, два от които точни. "Нюкасъл" записа четвърта загуба в последните си пет мача и остава на 15-о място само на точка пред първия тим в зоната на изпадащите "Борнмът".

Дневник