"Милан" се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Италия след победа с 1:0 над градския съперник "Интер". "Росонерите" надделяха след продължения, а в герой за състава се превърна тийнейджърът Патрик Кутроне, който отбеляза единствения гол в 104-ата минута. 19-годишният нападател имаше основен принос за победата и в предишния кръг срещу "Верона".

"Милан" си върна частично за загубата с 2:3 по-рано през сезона в шампионатен мач. Съставът на Дженаро Гатузо заслужаваше повече да спечели, като показа по-вдъхновена игра и мъжко поведение на "Сан Сиро".

Двата тима се срещнаха за 24-и път в турнира за Купата на Италия, а "Милан" спази традицията да се представя по-добре. "Росонерите" постигнаха своята десета победа срещу седем за градския си съперник. Миланските грандове не се бяха изправяли един срещу друг за купата от януари 2000 г., когато отново играха на ниво четвъртфинал.

За "росонерите" това беше първи успех в "Дербито на малката Мадона" от 31 януари 2016 г., когато спечелиха с 3:0. В последвалите три двубоя "Интер" имаше една победа, а два мача свършиха наравно.

На полуфиналите шесткратният победител ще срещне "Лацио", който преди ден отстрани "Фиорентина".

"Милан", който се намира в ужасна форма имаше много проблеми преди двубоя, след като титулярният страж Джанлуиджи Донарума беше изваден от групата. Изненадващо от първата минута започна неговият брат Антонио Донарума, който направи дебют за тима, чийто юноше е, на 27 години.

Именно около стражът беше и най-интересната ситуация през първата част, след като Донарума си вкара автогол, но той беше отменен. Вратарят вкара топката в собствената си мрежа при опит да я изчисти с крак след удар на Иван Перишич. Съдията Марко Гуйда обаче изгледа ситуацията с помощта на системата за видеоповторения и отмени попадение заради засада на Андреа Ранокия при удара.

През първата част хората на Дженаро Гатузо бяха по-настоятелни, но не сполучиха и при двата си добри шанса да отбележат гол. При единият удар на Бонавентура с глава беше избит от Ханданович. При втората ситуация словенският страж показа още по-добра реакция, избивайки с крак удар на Сусо от около 10 метра.

След почивката "Интер" изравни играта и показа съвсем различно лице. След като не отправиха нито един точен удар за първите 45 минути, футболистите на Лучано Спалети бяха по-агресивни и заиграха много по-директно.

Тогава на преден план излезе Донарума, който направи забележителни спасявания, за да запази тима си в срещата. В края на редовното време добър шанс се откри "росонерите", но удар на Сусо срещна гредата.

Така след липсата на голове за 90-те минути, срещата влезе в допълнтелни 30. В тях "Милан" беше по-настоятелен и показа вдъхновена игра. В първото продължение "росонерите" подходиха много агресивно и това изненада символичните гости.

В 104-ата минута Патрик Кутрона отбеляза скъпоценният гол след много хубаво подаване на Сусо, което хвана защитата в черно и синьо неподготвена.

До края на мача "Интер" натисна и второто продължение се игра пред вратата на Донарума. Въпреки това "нерадзурите" не успяха да стигнат до гол.

"Това е сбъдната мечта за мен. Винаги съм искал да вкарам на "Интер", а да го направя в толкова важен мач е направо невероятно. Беше много тежко, беше трудно, но показахме, че сме мъже, всички на терена и извън него. Треньорът ни каза да сме спокойни и да не спираме да се борим, това направихме", каза Кутроне след мача.

Четвъртфиналите в другата част на схемата противопоставят "Наполи" срещу "Аталанта" и торинския сблъсък "Ювентус" срещу "Торино". Те са съответно на 2 и 3 януари.

Полуфиналите се играят на разменено гостуване като ще се проведат на 31 януари и 28 февруари.

Дневник