Световният №1 в мъжкия тенис Рафаел Надал няма да играе на турнира в Бризбейн. Това разкри испанецът със съобщение на профила си в "Туитър". Испанецът, който не се е появявал на корта от ноември, когато се контузи във финалите на АТП, за пореден път променя програмата си.

Преди няколко дни Надал се отказа от участие и в демонстративната надпревара в Абу Даби между 28 и 30 декември, с която по традиция се отбелязва началото на новия сезон. Световният №1 лекува проблеми с коляното и цитира късно начало на подготовката си.

"Със съжаление обявявам, че няма да пътувам за Бризбейн тази година. Моето намерение беше да играя, но все още не съм готов след последния дълъг сезон, както и късното начало на подготовката ми. Винаги съм имал страхотно време и съм се наслаждавал на първия месец от годината в Австралия", съобщи Надал.

Левичарят от Майорка уточни, че ще бъде в Австралия на 4 януари, когато ще започнат тренировките му в Мелбърн за Australian Open.

Засега не е ясно дали проблемите на Надал ще му попречат да играе на първия турнир от Големия шлем за 2018 г. През миналия сезон испанецът игра финал срещу Роджър Федерер, който загуби след петсетова драма. В последните седмици програмата на световния №1 постоянно търпи промени, заради проблемите с колената. Той няма да участва и на шоу турнир в Сидни, който беше потвърдил.

Първите по-сериозни притеснения около състоянието на испанеца се появиха преди седмица, когато той отмени предвиденият блок от тренировки с португалеца Жоао Соуса в академията си в Манакор.

С отказа на Надал, единствено Григор Димитров ще бъде представител на Топ 10 от мъжкия тенис на турнира в Бризбейн. Българинът, който е шампион от 2017 г., е водач на основната схема. Освен Димитров поставени са Анди Мъри, Ник Кириос, Милош Раонич, Жил Мюлер, Диего Шварцман, Дамир Джумхур и Миша Зверев.

Турнирът започва на 1 януари.

Дневник