„Манчестър сити" спечели 18-ата си поредна победа във Висшата лига и се откъсна с 15 точки пред "Манчестър юнайтед". Успехът с 1:0 над "Нюкасъл" беше приет спокойно от мениджъра Пеп Гуардиола, който уточни, че тимът му е трябвало да спечели по-убедително. Според испанеца тимовете, срещу които се изправя "Сити" нямат никакво желание да се надиграват.

"Би било добре, ако нашите противници играят футбол. Заради самата игра, заради феновете и всички останали. Но не мога да съдя никого, защото всеки мениджър решава как да подходи и как да играе неговият отбор", каза Гуардиола след мача.

В голяма част от срещата "Нюкасъл" се защитаваше с всичките си футболисти зад линията на топката, а през първата част "свраките" си подадоха топката едва 86 пъти. Накрая на срещата домакините завършиха с едва шест удара и притежание на топката от 22% от времето.

"Никога не е лесно да играеш срещу отбор, който се защитава толкова дълбоко, буквално с 10 човека в наказателното си поле. Те чакаха единствено да стигнат до някой тъч или свободен удар и корнер до нашата врата. В такива двубои е важно да намериш начина как да ги атакуваш", каза още Гуардиола и добави, че дори нападателят на "Нюкасъл" Хоселу е бил натоварен с дефанзивни функции и е покривал Фернандиньо.

Мениджърът на "свраките" Рафаел Бенитес защити своя подход в двубоя, обяснявайки, че при всеки друг сценарий "Сити" е щял да разгроми неговия отбор.

"Винаги съм смятал, че най-добрият начин да се защитаваш е възможно най-далеч от собствената си врата, това прави нашият отбор. Повечето хора са на различно мнение с мен, но затова футболът е толкова прекрасен", обясни Гуардиола.


Според него, когато топката е близо до вратата на неговия отбор, "Сити" е в опасност и заради това иска тимът му да пресира съперника си още преди да е минал центъра. Испанецът добави, че "Нюкасъл" е имал положения, когато е излязъл в атака.

"Много съм доволен от серията от победи, но повече от факта, че имаме доста сухи мрежи (общо 11 през сезона – бел. ред.). Остават 18 мача във Висшата лига, така че ще видим колко са ни нужни, за да станем шампиони. Когато си спечелил 18 поредни мача можеш да се насладиш на това 10 или 15 минути, но не да залиташ прекалено много. Засега всичко при нас е наред", добави мениджърът на "гражданите".

Неговият отбор записа рекордна 11-а поредна победа като гост. В следващия двубой "Сити" гостува на "Кристъл палас" и може да излезе еднолично начело, след като сега изравни "Челси". Успех над "орлите" ще означава и 19-а поредна победа в шампионата, с което "Сити" ще се изправни с "Байерн" (Мюнхен) от сезон 2013-14, когат беше воден именно от Гуардиола.

Точно баварците държат рекорда за най-много поредни победи от тимовете от Топ 5 първенствата на Европа.

Dnevnik.bg