Емблемата на "Рома" Франческо Тоти е представител на старата генерация футболисти, които не се срещат в днешно време. Той прекара цялата си кариера на "Стадио Олимпико", оставайки верен на "вълците" въпреки офертите през годините. По време на Международната спортна конференция в Дубай, която предшества раздаването на наградите Globe Soccer, Тоти сравни футбола в миналото и сега.

"Има доста разлики, играта се промени драстично, но аз предпочитам това, което беше преди. Не говоря само на терена, където за мен беше по-интересно. В момента се мисли повече за бизнес страната, това не ми допада. Преди време идеята беше да изградиш едно дете и то да пробие, затова аз успях, дадоха ми шанс", каза Тоти.

Футболистът, който държи рекордите за най-много мачове (786) и най-много голове (307) за клуба си, изпитва носталгия към романтичните времена.

"Идеята на футбола е точно тази романтика. Живях и играх във времена, в които имаше лоялност и клубна принадлежност. Ние изпитвахме гордост да играем само за този отбор, особено в Италия. Подобни неща все още съществуват, но в модерния футболен свят са все по-голяма рядкост", добави Принца на Рим.

Засега той няма амбиции да се развива като треньор, но не изключи и тази възможност за бъдещото развитие на кариерата си. Легендарният футболист, който прекрати активната си кариера през лятото, в момента е директор при "вълците" и е доволен от работата си.

Тоти трябваше да започне треньорски курс в прочутата школа в Коверчано през октомври, но се отказа преди началото на занятията. Той обаче си остави вратичка да завърши курсовете след време.

"Винаги съм предпочитал футбола пред парите и съм го поставял на първо място. Може би затова останах толкова години на високо ниво, на мястото, което чувствам свой дом. До последно целта ми беше само да играя", каза Тоти.

На сегашната си роля той пътува много по света и промотира марката "Рома". Освен директор Тоти е и посланик на родния си клуб.

"Треньорството винаги ми е било интересно, но на този етап не мисля за него. Ще видя какво ще се случи в бъдеще. Може някой ден да стана треньор", каза още Тоти.

По отношение на спора за най-добър играч в света Тоти взе категорична позиция: "Това е Меси, със сигурност. Но моля ви, не казвайте това на Кристиано Роналдо и Неймар. Нареждам след тях Мохамед Салах, с когото играх в "Рома" последния сезон, той е страхотен футболист."

Dnevnik.bg