Носителката на Големия кристален глобус в алпийските ски Микаела Шифрин продължава с невероятното си представяне през сезона и взе пета победа. Американката записа своя 36-и успех в Световната купа, след като триумфира на слалома в австрийския курорт Лиенц.

За Шифрин това е 27-а победа в дисциплината слалом. В последните 23 старта от най-техничната дисциплина тя се е качвала 22 пъти на подиума, а в 18 от случаите печели състезанието. В своя 116-и старт в Световната купа американката записа 52-и подиум. Освен това скиорката от Колорадо увеличи серията си на три поредни успеха.

С успеха си в Лиенц Шифрин вече дели седмото място във вечната ранглиста с Катя Зайцингер, като двете имат по 36 победи. На шестото място е Марлис Шийлд с 37 победи.

"Не беше толкова лесно, вторият манш беше много сложен. Усетих, че започвам добре, но после нямах нужния ритъм, просто опитах да се предпазя от грешки. В момента всичко ми се получава, тренировките ми помагат много и начинът, по който поддържам формата си", каза победителката след финала.

Блестящото представяне на американката продължава, като тя е на четири победи от рекорда на Ингемар Стенмарк, който има 40 победи, преди да навърши 23 години. С 41 пък е австрийската легенда Анмари Мозер-Прьол.

Шифрин направи невероятен първи манш, в който имаше повече от секунда аванс пред Фрида Хансдотер. Във второто спускане 22-годишната американка даде едва 11-и резултат, но това се оказа достатъчно, за да спечели.

Общото ѝ време беше 1:43.87 минути. Втора остана Венди Холденер, като швейцарката изостана с 89 стотни. Хансдотер се нареди на третото място с изоставане от 1.22 секунди.

Много силно състезание направи дъщерята на легендата Лю Алфан, Естел, която завърши пета с равно време с Петра Влъхова. Французойката, която се състезава за Швеция (майка ѝ Ана-Карин е шведка), даде най-добро време във втория манш. Четвърта пък завърши Бернадет Шийлд.

Със спечелените 100 точки Шифрин вече има 821 в генералното класиране за Големия кристален глобус. След 13 старта нейният аванс пред Виктория Ребенсбург е 391 точки. Американката води и в класирането за Малкия глобус в слалома с 380 точки, със 75 повече от Петра Влъхова.

В петък дамите имат старт в дисциплината гигантски слалом.

Дневник