Арсенал" постигна драматична победа над "Кристъл палас" с 3:2 в интересно лондонско дерби. Успехът на "артилеристите" ги доближи на точка от топ 4, изравнявайки ги с "Тотнъм" с по 37 точки. Алексис Санчес реализира два гола за победителите, а веднъж се разписа централният защитник Шкодран Мустафи.

"Палас" показа две лица, като изигра много слабо първо полувреме, а след почивката постави "артилеристите" под сериозно напрежение.

Двубоят беше исторически за мениджъра на "Арсенал" Арсен Венгер, който изравни легендарния сър Алекс Фъргюсън по мачове във Висшата лига – по 810. Той постигна 468-а победа като има успеваемост от 58%. Освен това "артилеристите" постигнаха и своята 120-а победа в лондонско дерби в ерата на Висшата лига. Никой друг отбор от столицата няма толкова победи над градските си съперници.

Арсен Венгер направи три промени в титулярния си състав, като се върна към постройката с трима централни защитници. Калъм Чембърс започна от първата минута за първи път от лятото на 2016 г., вместо Начо Монреал, а Сеад Колашинац и Шкодран Мустафи заеха местата на Алекс Иуоби и Мейдланд-Найлс.

От самото начало на двубоя "артилеристите" диктуваха случващото се на терена и бяха много по-активни. Футболистите на "Палас" нямаха никакъв интерес нито да пресират съперника си, нито да атакуват. Рой Ходжсън беше подредил две линии от играчи, които бяха разположени много плътно една до друга по терена.

Първата добра ситуация се откри пред Гранит Джака, но ударът му от дистанция мина над целта. В 20-ата минута отново швейцарецът беше в центъра на събитията, но негов изстрел отблизо беше блокиран от защитник.

Пет минути по-късно "Арсенал" откри след статично положение. Вратарят на "орлите" Сперони не се намеси убедително след центриране от свободен удар, топката стигна до Мустафи, който на празна врата нямаше никакъв проблем да отбележи – 0:1.

След тази минута гостите от Северен Лондон бяха абсолютен господар на терена и с лека ръка пропуснаха половин дузина изгодни положения да увеличат преднината си. Месут Йозил впечатли с движението си и организираше умело действията на "Арсенал". Два пъти германският плеймейкър се озова на отлични позиции, но не съумя да вкара.

"Арсенал" играеше добре, но постоянно убягваше последния пас или не се стигаше до завършващ удар, което остави домакините от "Палас" в срещата. Те завършиха първата част без да отправят нито един точен удар.

За сметка на това "Арсенал" държеше топката в близо 70% от времето, играеше атрактивно и имаше пълен контрол над двубоя. "Артилеристите" отправиха общо 12 удара, от които шест точни.

Втората част започна по абсолютно същия начин, както завърши първата – с положение пред Сперони. Алексис Санчес намери отлично Ектор Бейерин в наказателното поле, но испанецът реши да поема топката вместо да стреля от въздуха и сгреши.

Това доведе до липса на концентрация в редиците на гостите и в 49-ата минута те допуснаха изравнителен гол, при първия път, в който "орлите" стигнаха до вратата на Петър Чех. Най-опасният играч в червено и синьо Вилфрид Заха напредна по левия фланг и с много остро подаване намери Андрос Таунзенд около точката за дузпата. Оттам халфът нямаше проблем да отбележи с левия крак.

В следващите пет минути футболистите на Рой Ходжсън бяха много по-опасни и показаха съвсем различно лице от състава, който беше на терена през първата част. "Арсенал" се поддаде на нервите, започна да греши лесно и дори не успяваше да изнесе топката.

Стихийният натиск на домакините отмина бързо, а по-опитният отбор на "Арсенал" веднага наказа това с два бързи гола, в рамките на едва четири минути. Алексис Санчес се разписа и в двата случая, с което успокои гостите.

В 62-ата минута чилиецът получи пас от Лаказет в наказателното поле и без да се бави изстреля топката с всичка сила към мрежата на Сперони. Изстрелът мина между краката на Джеймс Томкинс и вратарят на "Кристъл палас" нямаше шанс, виждайки топката в последния момент.

Четири минути след второто попадение Санчес се разписа отново след много красиво изпълнение. Джак Уилшър го намери с пас през центъра на терена, чилиецът овладя от въздуха и без да се бави прати топката край плонжа на Сперони – 1:3.

За Санчес това беше участие в 29-и гол в последните му 29 мача във Висшата лига. За този период чилийският нападател е вкарал 22 попадения, а за други седем е асистирал. Санчес показа отлична успеваемост в лондонските дербита. В последните 15 столични сблъсъка футболистът на "Арсенал" има участие в 13 гола (вкара е десет и е подал за три).

Двата гола на Санчес сякаш успокоиха прекалено рано играчите на Арсен Венгер, а французинът ги прибра, с надежда да пазят комфортния аванс. Ключово се оказа изваждането от терена и на Александър Лаказет, след което "Арсенал" вече не пресираше толкова активно.

Публиката на "Селхърст парк" искаше заключителен натиск и го получи във финалния четвърт час. "Орлите" бяха много по-опасни, хвърляйки всичко в предни позиции, а драмата стана пълна само няколко минути преди края.

Джеймс Томкинс се разписа в 89-ата минута и направи края на мача доста драматичен.

В 89-ата минута Джеймс Томкинс намали след прекрасен удар с глава. Централният защитник надскочи Лоран Косчелни и Калъм Чембърс, засичайки центриране от корнер на Таунзенд. До края именно играчите домакините бяха по-активни и търсеха изравняването, но нов гол не падна.

Поражението сложи край на серията на "Палас" от осем мача без загуба (три победи пет равенства). Това беше най-дългият период за "орлите", откакто са във Висшата лига от клубния рекорд от 12 мача без загуба през 1990 г.

Дневник