Българският тенисист Григор Димитров е в Австралия, където се готви за първия турнир за новия сезон в Бризбейн. Световният №3 проведе първата си тренировка на корт "Пат Рафтър", съобщиха организаторите на надпреварата.

Димитров спечели турнира в Бризбейн през 2017 г., а след това стигна и до полуфинал на Australian Open. "След най-добрия сезон в кариерата си, Григор Димитров се завръща за още по-големи успехи. Гледайте на живо първата тренировка на шампиона", написаха организаторите на турнира.

Българинът е водач на основната схема в Бризбейн, след като световният №1 Рафаел Надал се отказа от участие. Испанецът обяви, че е започнал подготовката си прекалено късно и не е в оптимална форма. Надал има проблеми с коляното и все още не е ясно дали ще участва на първия турнир от Големи шлем.

Освен Димитров, поставени сред първите осем са още Анди Мъри, Ник Кириос, Милош Раонич, Жил Мюлер, Диего Шварцман, Дамир Джумхур и Миша Зверев. Надпреварата в Бризбейн започва на 1 януари.

Междувременно сайтът на Световния тур публикува кратък анализ за представянето на Григор Димитров, базирайки се на специализираната платформа Infosys. Анализаторът на АТП Крей О'Шанеси описва сезон 2017 като най-добрият на българския тенисист не само заради постиженията му, но и заради сериозното подобрение в играта му.

Статистиката показва, че Димитров е записал най-голям процент на спасени точки за пробив в кариерата си дотук – 70% (252 от 360). Това е с 10% повече от 2016 година.

"По този показател той е четвъртият най-добър в световния тур, а основната причина е, че вкарва повече първи сервиси в игра в критичните ситуации. Ако той продължава по същия начин, това ще му помогне да играе още по-силно през новия сезон", пишат от АТП.

По-рано през годината излезе проучване, според което Димитров и Рафаел Надал са сред тенисистите, които се представят най-добре в критични ситуации.

Дневник