След шест подиума за Италия в стартовете при дамите от Световната купа по ски Федерика Бриньоне спечели първа победа от началото на сезона. Опитната състезателка беше най-бърза в гигантския слалом в австрийския курорт Лиенц, последен старт за 2017 г. Бриньоне, която е на 27 години, записа четвърти времена и в двата манша, но с общо време от 2:05.52 се качи на най-високото стъпало.

Италианската изпревари големите фавортки в дисциплината Виктория Ребенсбург и Микаела Шифрин. Разликата между първите три на финала беше едва осем стотни.

Ребенсбург и Шифрин заемаха първите две позиции след първия манш, но следобед Бриньоне се оказа по-бърза от тях. В първото спускане разликите също не бяха големи, като първите седем състезателки бяха събрани в половин секунда. Следобяд Бриньоне имаше сериозни проблеми от старта до първата контрола, където загуби 30 стотни, но в долната част на трасето беше безапелационна.

За Бриньоне това е шеста победа в Световната купа и четвърта в дисциплината гигантски слалом. Тя се качи на подиума за 20-и път в кариерата си в 160-ия си старт. Съсетзателката на ски клуба Карабинери е и единствената италианка, която печели в дисциплината през последните девет сезона.

В топ 10 влязоха Теса Уорли, австрийката Щефани Брюнер, две представителки на Словения – Ана Древ и Мета Хроват, Петра Влъхова, Рагхилд Мовинкел и опитната Лара Гут.

Микаела Шифрин, която спечели слалома в четвъртък и имаше десет победи в Световната купа през 2017 г. не издържа в края на пистата. Тя не успя да изравни рекорда на Линдзи Вон от 11 победи в рамките на една календарна година (2010 и 2012 г.).

Също така беше сложен край на серията на американката от поредни успехи. Шифрин триумфира в последните три старта – гигантския слалом в Куршевел, паралелния слалом във френския курорт и слалома в Лиенц.

Американката добави 60 точки към актива си за Големия кристален глобус и вече има 881. Авансът ѝ пред Виктория Ребенсбург е 371 точки, а Петра Влъхова излезе трета, като има 385 точки. За Малкия глобус в дисциплината Ребенсбург си върна първото място, събирайки 298 точки, с 13 повече от Шифрин.

Следващото състезание при дамите е нощният слалом в Осло на 1 януари.

Междувременно Световната федерация по ски (FIS) съобщи за промяна в календара на Световната купа. Стартовете в Марибор от гигантския слалом и слалома, които трябваше да се проведат на 6 и 7 януари са преместени за Кранска гора. Причината е топлото време и липсата на сняг в словенската столица.

Дневник