Григор Димитров ще започне участието си на турнира в Бризбейн срещу австралиеца Джон Милман или квалификант. Това отреди жребия за основната схема, който беше теглен преди началото на турнира. Като водач в схемата Димитров ще почива в първия кръг, започвайки директно от втория.

28-годишният австралиец, който е 128-и в света, никога не е играл срещу българския тенисист. През 2017 г. той има едва три мача в световния тур, като победи Франсис Тиафое в Атланта преди да загуби от Райън Харисън, а на турнира в Шенцен загуби от Дамир Джумхур.

През миналия сезон австралиецът пропусна повече от четири месеца заради разкъсано сухожилие и игра основно в сериите "Чалънджър". През ноември той спечели "Чалънджъра" в Хуа Хин, Тайланд. Най-доброто на Милман в световната ранглиста е 60-о място през май 2016 г.

"Титлата ми в Бризбейн през 2017 г., беляза целия ми сезон с успехи", каза Димитров преди началото на турнира. Той изрази надежда за ново успешно представяне "на един от турнирите, които харесва най-много".

Всичко, което трябва да знаете за:
Мачовете на Григор Димитров (766)

На четвъртфинал Димитров ще има корав съперник, като там ще го чака победителят от срещите Денис Шаповалов срещу Кайл Едмънд и петия поставен Жил Мюлер, койото се изправя срещу квалификант в първия кръг.

На евентуален полуфинал световният №3 може да срещне друг представител на Австралия – Ник Кириос. Турнирът в Бризбейн започва на 1 януари.

"Пазя отлични спомени от турнира през 2017 г. За мен беше прекрасно да започна годината с титла, винаги е важно да стартираш позитивно сезона. След това една толкова дълга година завърши още по-добре с титлата в Лондон. Много съм доволен от моя екип и персонално от себе си какво постигнахме през 2017 г.", каза Димитров на пресконференция преди жребия.

Той изрази съжаление, че Рафаел Надал няма да играе на първия турнир за годината, след като испанецът се отказа от участие. "Не сме се виждали от Лондон, но знам че има някакви проблеми с коляното. Дано скоро да играе".

Българският тенисист обясни, че си е взел около седмица пълна почивка след турнира в Лондон, за да се възстанови от психическата умора около дългия сезон. "Физически бях добре, нямах проблеми, но просто се изключих за 5-6 дни".

"Мисля, че през годината показах, че мога да съм на ниво срещу най-добрите, а сега трябва да го правя в рамките на две седмици. Ще бъде хубаво, ако мога да спечеля турнир от Големия шлем през 2018 г.", добави световният №3.

Той обясни, че двубоят му с Рафаел Надал на полуфиналите от Australian Open през миналия януари, е бил от огромно значение за развитието на сезона.

"Научих много от този мач, защото ми помогна да видя къде греша. Разбира се имаше разочарование, знаейки, че си бил толкова близо до първия си финал, но предпочитам да гледам от позитивната страна", каза още Димитров.

Вторият поставен в основната схема Анди Мъри ще играе срещу победителя от мача между Райън Харисън и Леонардо Майер. В половината на Мъри попаднаха още Дамир Джумхур, Денис Истомин, Джаред Доналдсън и Милош Раонич, с който може да се срещне едва на полуфинал.

В схемата при дамите най-интересните сблъсъци от първия кръг са между Саманта Стосър и Анастасия Севастова и френският двубой Ализе Корне срещу Каролин Гарсия. Британката Джоана Конта се изправя срещу американката Мадисън Кийс.

Действащата шампионка Каролин Плишкова, която е поставена под №2 почива в първи кръг, а във втория може да играе срещу 18-годишната американка Кейтрин Белис. Водачка в схемата е Гарбине Мугуруса.

Дневник