Международният олимпийски комитет (МОК) одобри облеклата на руските спортисти, които ще участват на игрите в Пьончан. Състезатели от Русия ще бъдат на зимните олимпийски игри под неутрален флаг, представяйки се "олимпийски спортисти от Русия".

Спортистите ще бъдат облечени в синьо със символ на олимпийския огън и петте олимпийски кръга. Екипировката е произведена от руската фирма за облекло ZASport.

В края на 2017 г. МОК обяви строги критерии каква трябва да бъде екипировката. На руските спортисти беше забранено да имат червен цвят в облеклата си, който да се доближава до нюанса, присъстващ в руския флаг. Позволено е обаче да присъстват надписите "OAR" или "Олимпийски спортисти от Русия".

"Получихме официално писмо от МОК, в което одобри колекцията ни за дрехи, предназначена за руските спортисти, които ще се представят под неутрален флаг", каза Анастасия Зодрайна, главен изпълнителен директор на ZASport, пред агенция ТАСС.

На 5 декември изпълнителният комитет на МОК наложи забрана на Русия за участие в олимпийските игри. Руски състезатели ще могат да се състезават в Пьончан, но само под неутрален флаг и химн и при наличието на чисто допинг минало.

Олимпийският комитет изпрати и стриктни изисквания за това какво не се допуска във външния вид на руските спортисти. Националният герб и емблемата на националния олимпийски комитет трябва да бъдат заменени с олимпийските кръгове. Надписът Русия на екипировката се заменя с "Олимпийски спортист от Русия".

Търговската марка Team Russia не трябва да се използва върху облеклата или оборудването на състезателите. Един или два цвята от националния флаг са разрешени за използване, но само след предварително одобрение от МОК.

Освен това руските спортисти, които ще участва в Пьнончан, са получи забрана да споменават националността си в социалните мрежи, съобщи в края на 2017 г. ски бегачката Ирина Громова.

Дневник