Роджър Федерер е фаворит №1 за спечелване на първия турнир от Големия шлем през сезона Australian Open. Швейцарецът, който има 19 титли от Шлема и преди година спечели петото си отличие в Мелбърн обаче е на друго мнение. Маестрото смята, че доминацията на голямата четворка (Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри) може да бъде прекъсната.

Той посочи Александър Зверев като потенциален кандидат за големи неща в Мелбърн.

В последните десет години в едва пет случая от общо 40, различен тенисист от Федерер, Надал, Джокович и Мъри грабна една от титлите в Големия шлем. В три от случаите това направи Стан Вавринка (Australian Open ’14, "Ролан Гарос" ’15 и US Open ’16), a по веднъж Марин Чилич (US Open ’14) и Хуан Мартин дел Потро (US Open ’09). При това само един път нямаше нито един представител на Голямата четворка във финала - US Open 2014.

"Мисля, че с всяка година той ще става все по-силен и много по-труден за побеждаване. Според мен на Australian Open Зверев е един от основните фаворити. Имаше добра подготовка, дойде рано в Австралия и изтърпя доста лишения", каза 36-годишният швейцарец.


Досега най-доброто класиране в турнири от Големия шлем за 20-годишния германец е четвърти кръг на "Уимбълдън". Преди година в Австралия той загуби в трети кръг от Надал в петсетов мач, но след това спечели пет титли през 2017 г. Особено впечатляващи бяха успехите му в надпреварите от "Мастърс 1000" срещу Джокович и Федерер в Рим и Монреал.

Федерер е запознат отлично с качествата на Зверев, като в момента и двамата участват на "Хопман къп" в Пърт. Германецът има две победи над Маестрото в кариерата си, а през 2017 г. стана единственият тенисист, победил швейцареца във финал.

"Засега не мисля за класиране и за това къде съм в ранглистата. Опитвам се да се уча постоянно и да се подобрявам. Знам, че имам толкова много неща за постигане и съм много мотивиран", каза Зверев.

Дневник