След страхотен сезон, в която проби до третото място в света и спечели двете най-престижни титли в кариерата си, Григор Димитров влиза в новата година с амбиция да направи следващата голяма крачка. Днес българският тенисист ще изиграе първия си индивидуален мач за 2018 г. Той започва защитата на титлата в Бризбейн срещу местния любимец Джон Милман.

Двамата ще излязат на корта около 12.30 часа българско време в двубой от втория кръг на турнира. Димитров почиваше на старта като поставен под №1 в основната схема. Милман, който участва с "уайлд кард", преодоля първия кръг след победа срещу канадския квалификант Питър Полански със 7:6 (4), 6:0.

Досега българинът и австралиецът не са играли помежду си. Милман е 28-годишен и заема 128-ото място в света. Тенисистът, който е родом от Бризбейн, все още преследва първата си титла от световния тур на АТП. Най-доброто му класиране в ранглистата е №60, а в турнирите от Големия шлем - достигането до третия кръг на последния US Open и на Australian Open и "Уимбълдън" през 2016 г.

Димитров ще опита да завоюва деветата титла в професионалната си кариера и да защити 250-те точки, които спечели в Бризбейн през 2017 г. Той по традиция се представя много силно в австралийския град, където игра финал през 2013 г., полуфинал през 2015 г. и четвъртфинал през 2016 г.

"Усещането да се завърнеш в даден турнир като действаш шампион е страхотно. Разбира се, това те кара да имаш по високи очаквания към себе си. В моя случай искам да намаля малко очакванията и просто да изляза на корта и да се наслаждавам на играта си", каза Димитров в навечерието на турнира.

Българският тенисист вече записа две победи в Бризбейн. Той достигна до полуфиналите в турнира на двойки, където си партнира с американеца Райън Харисън. Днес световният №3 ще опита да спечели шеста поредна победа в индивидуалната надпревара.

Победителят от двубоя между Димитров и Харисън ще срещне в четвъртфиналите британеца Кайл Едмънд или шампиона от младежките финалите на АТП Хьон Чун от Южна Корея.

Димитров остана един от едва двамата поставени в основната схема, които все още са част от турнира. Другият е австралиецът Ник Кириос, който стартира с труден обратн срещу сънародника си Матю Ебдън и ще играе с Александър Долгополов в четвъртфиналите.

В долната половина на схемата не остана нито един поставен, след като вчера №4 Милош Раонич и №8 Миша Зверев претърпяха неочаквани загуби срещу тинейджърите Алекс де Минор и Майкъл Момоа. 18-годишният австралиец и 19-годишният американец ще играят един срещу друг в четвъртфиналите.

В последния четвъртфинал Денис Истомин от Узбекистан очаква победителя от мача между Райън Харисън и германеца Яник Хафман, който влезе в турнира като "щастлив губещ" от квалификациите след оттеглянето на Анди Мъри.

Поглед към върха

Голямата цел на Григор Димитров винаги е била спечелването на титла от Големия шлем. Сега на хоризонта му обаче стои и първото място в света. В момента разликата до Роджър Федерер и Рафаел Надал е доста голяма - 4945 точки за българина срещу 9605 за швейцареца и 10 600 за испанеца.

Федерер и Надал обаче имат да защитават солидно количество точки този сезон. През 2017 г. те си разделиха трофеите в Големия шлем и спечелиха пет от деветте турнира от сериите "Мастърс 1000". В допълнение швейцарецът навърши 36 години през октомври, а испанецът отново има проблеми с колената.


Димитров има да защитава 1220 точки от титлите в Бризбейн и София и полуфинала в Австралия. В края на годината той ще има още по-трудната задача да защити още 2500 точки от трофеите в Синсинати и Лондон.

Пред него обаче има много турнири, в които може да надгради спрямо 2017 г. Това важи в най-голяма степен за "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и US Open. Освен това миналия сезон българинът премина третия кръг само в два от деветте мастърса.

"На хартия е възможно", каза Димитров преди турнира в Бризбейн, попитан за битката за първото място в света. "Но все още е рано да говорим за това, сезонът тепърва започва. Началото е много важно, за да видим как ще тръгне годината. Всеки иска се бори за по-високо място."

На първо време целта му е оставане в топ 3. "Всички играят добър тенис и дават всичко от себе си. Ще бъде доста трудна задача, но вярвам, че мога да се справя. Точно затова играя тенис - за да тествам възможностите си до краен предел и да видя на какво съм способен", каза още шампионът от финалите на АТП.

Дневник