Проектът, стартиран от организаторите на олимпийските игри в Токио през 2020 г. за медали от рециклирани мобилни телефони, е в застой. Идеята не среща достатъчно подкрепа, въпреки че Международният олимпийски комитет (МОК) одобри това начинание на японците.

Организаторите се надяват да съберат близо осем тона метали. Беше обявено, че са нужни 40 килограма злато, 4290 кг сребро, както и 2944 кг бронз. След производствения процес това трябва да доведе до два тона метал, от който да бъдат направени близо 5000 медала за олимпийските и параолимпийските игри.

Според Japan Times интересът в общините в 47-те префектури в страната не е голям, а цифрите, които се цитират, са под 50%. Очаква се японското министерство на спорта да агитира повече общини да се включат в проекта.

"Искаме местните власти да промотират този проект сред населението и да сложат кутии, които да помогнат за събирането на рециклиран материал", казват организаторите пред Japan Times.

Смята се, че японците не са склонни да предоставят телефоните си, които да бъдат рециклирани, защото се опасяват, че техни лични данни могат да бъдат откраднати. С идеята си Токио 2020 следва примера на домакина на олимпийските игри през 2016 г. Рио де Жанейро. Тогава за направата на медалите бяха използвани стари части от хладилници, микровълнови печки, компютри и др.

Инициативата на Токио 2020 беше подкрепена от известни спортисти. Двукратната златна медалистка от Атина 2004 и Пекин 2008 на 200 метра гръб Кърсти Ковънтри вече дари мобилния си телефон.

Dnevnik.bg