Швейцария е първият финалист в световното отборно първенство за смесени двойки "Хопман къп". В директен сблъсък за първото място в група В Роджър Федерер и Белинда Бенчич се наложиха над американците Джак Сок и Коко Вандеуей с 3:0 победи.

Швейцарските тенисисти не загубиха нито един мач по пътя към финала в Пърт. В първия кръг те победиха Япония с 3:0, а след това надиграха Русия със същия резултат.

Днес Федерер и Бенчич си подпечатаха първото място в групата след две трудни победи на сингъл. След това те триумфираха и в мача на двойки, който беше без значение за крайното класиране.

В първата среща Федерер победи Сок със 7:6 (5), 7:5 след 95 минути игра. Двубоят постави нов рекорд по посещаемост в турнира - 14 029 зрители.


Мачът премина под доминацията на сервиращите и в него падна само един пробив. Той дойде при 5:5 във втория сет след паметно разиграване, при което Федерер върна три волета на Сок, след което пласира успешен форхенд в краката на американеца.

Рекордьорът по титли от Големия шлем завърши с 16 аса и общо 38 печеливши удара при 23 непредизвикани грешки. Сок пласира 14 директни точки от сервис и записа 29 уинъра, като допусна три непредизвикани грешки по-малко от съперника.

В целия мач Федерер загуби едва пет от разиграните 43 точки в своите подавания. Той два пъти трябваше да спасява точки за пробив, но се справи уверено. В същото време той реализира само една от осемте възможности, които имаше в подаванията на Сок, но това се оказа достатъчно за победата.

36-годишният швейцарец продължава без загубен сет от началото на турнира, след като в първия си мач победи Юичи Сугита с 6:4, 6:3, а във втория - Карен Хачанов с 6:3, 7:6 (8). "Успях да задържа високо ниво и в трите си мача, което е страхотно. Мисля, че днес с Джак направихме вълнуващ двубой за зрителите", заяви Федерер.

Във втория мач за деня Бенчич победи полуфиналистката от Australian Open и US Open Коко Вандеуей със 7:6 (6), 6:4. 20-годишната швейцарка, която заради контузия пропусна почти целия минал сезон, записа 21-и пореден успех на сингъл.

Бенчич спечели три титли в трите си турнира преди "Хопман къп" и успя да се върне в топ 100, след като беше изпаднала до №318 през ноември.


В мача на смесени двойки Федерер и Бенчич отново не загубиха сет срещу Сок и Вандеуей и спечелиха с 4:3 (3), 4:2.

Във финала швейцарските тенисисти ще се изправят срещу победителя от група А, който ще бъде определен в петък. Очертава се това да бъде Германия в състав Александър Зверев и Анжелик Кербер.

Дневник