Манчестър сити" е футболният клуб с най-голяма финансова мощ, а Англия има най-много представители в класацията, изготвена от компания за бизнес анализи Soccerex. Общо осем отбора от Висшата лига намират място в тоо 30.

В анализа клубовете по света са оценени по индекс, наречен FFI (Football Finance Index), който се определя от пет критерия. Те включват общата цена на футболистите в състава, активите на клуба (стадион, тренировъчни центрове и други имущества), пари в банката (общото нетно състояние на собствениците), потенциални инвестиции и задължения.

Проучването на Soccerex e направено въз основа на годишните финансови доклади на клубовете за сезон 2015-2016. В изследването е взета информация от финансови анализатори като Financial Times, Bloomberg, Yahoo Finance, Forbes, Transfermarkt и Hoovers.

Лидерът във Висшата лига "Манчестър сити", който правят исторически сезон, е оценен с индекс 4.883. Втори в подреждането е друг английски тим - "Арсенал". "Топчиите" са клубът с най-големи имуществени активи - 766 милиона евро, което им помага да изпреварят френския шампион "Пари сен жермен".

Класацията отчита и силните позиции на китайските инвеститори на европейския и световния пазар. "Гуанджоу евъргранде" заема четвъртото място, тъй като е водач в графата потенциални инвестиции с 1.12 милиарда евро.

Челната шестица се допълва от "Тотнъм" и "Реал" (Мадрид). Европейският и световен клубен шампион е лидер по стойност на футболистите. Играчите на мадридчани са оценени на общо 771 милиона евро.

"Манчестър юнайтед" е седми в класацията, като това се дължи на големия дълг - 536 милиона евро. Същата е причината шампионът на Англия "Челси" да е едва девети. Огромните средства, вложение от руския милиардер Роман Абрамович, са осчетоводени като заем, което надува нетния дълг на клуба.

Останалите отбори в топ 10 са италианският шампион "Ювентус" и германският първенец "Байерн".

Другите представители от Висшата лига в топ 30 са "Ливърпул" (№16), "Лестър" (№20) и "Евертън" (№27). Най-голямо присъствие след клубовете от Англия имат тези от САЩ. Мейджър лийг сокър е представена от пет отбора - "Лос Анджелис галакси", "Сиатъл саундърс", "Ню Йорк ред булс", "Ню Йорк сити" и "Ню Инглънд революшън".

Германия и Испания имат по четири отбора в топ 30, като лидерът в Примера дивисион "Барселона" е 13-и. Италия и Франция са с по три отбора, а Украйна, Китай и Русия - по един.

Дневник