Григор Димитров премина още една тежка битка по пътя към защитата на титлата в Бризбейн. Българският тенисист победи британеца Кайл Едмънд с 6:3, 6:7 (3), 6:4 и се класира за полуфиналите, където ще се изправи срещу Ник Кириос.

Димитров отново показа колеблива игра, като редуваше страхотни отигравания с леки грешки. В същото време той срещна доста трудности с мощния форхенд на Едмънд. Британецът използваше добре възможностите да атакува неуверения втори сервис на българина, а на свой ред демонстрира стабилен начален удар.

Двубоят започна със солидна игра на сервиращите, които скоростно печелеха своите подавания. Първите точки за пробив се откриха пред Едмънд в седмия гейм. 50-ият в световната ранглиста поведе с 40:15, но Димитров намери сервиса си в най-важния момент и се спаси.

Това се оказаха единствените точки за пробив, до които Едмънд се добра. Британецът изигра колеблив гейм след пропуснатите възможности и Димитров се възползва. Българинът проби за 5:3 след няколко грешки на съперника, след което сложи край на първия сет при свой сервис.

Димитров продължи да държи инициативата на корта, но Едмънд запази високото си ниво и във втория сет. След осем поредни гейма, в които не се стигна до шансове за пробив, 23-годишният британец беше изправен до стената при 15:40. Той обаче отрази двата "скрити" мачбола пред българина и поведе с 5:4.

Повече шансове за пробив нямаше и сетът стигна до тайбрек. Димитров пръв се пропука, след като допусна двойна грешка и изостана с 2:4. Едмънд удържа аванса си, а при 6:3 стигна до три поредни сетбола и успя още при първия.


Решаващият трети сет започна добре за Димитров, който спечели уверено първия гейм, а във втория два пъти стигна до шансове за пробив. Той обаче остана пасивен и Едмънд се измъкна.

При 4:4 се стигна до неприятен момент, след като британецът стъпи накриво, извика силно от болка и се свлече на земята. Димитров веднага отиде при своя съперник, за да види състоянието му, след което му помогна да се изправи и да стигне до стола за почивка.

Оказа се, че всичко с Едмънд е наред и след медицински таймаут играта беше подновена. Димитров спечели подаването си за 5:4 и принуди съперника да сервира за оставане в мача. Британецът се пропука, изостана с 15:40, след което изпрати форхенда си далеч в аут, слагайки точка на двубоя след 2.25 часа.

Димитров приключи мача с 12 аса, но и цели девет двойни грешки. Той спечели 83% от точките, в които вкарваше първи сервис, но завърши само с 47% след втори сервис. Едмънд пласира шест аса, но допусна само една двойна грешка и записа стабилни проценти на начален удар - 74% след първи и 64% след втори сервис.

Димитров записа втора победа от два мача срещу британеца. Предишната им среща също беше доста оспорвана - 7:5, 6:4, 6:3, във втория кръг на турнира във Вашингтон през август.

Българинът има две победи от два мача и срещу следващия си съперник - Кириос. Австралиецът се класира за полуфиналите след обрат срещу украинеца Александър Долгополов - 1:6, 6:3, 6:4.

Другият полуфинал противопоставя американеца Райън Харисън и сензацията на турнира - участващия с "уайлд кард" австралийски тийнейджър Алекс де Минор.

Освен полуфинали на сингъл в събота за Димитров и Харисън предстои полуфинал и на двойки. Българинът и американецът се изправят срещу фаворитите за титлата Хенри Континен и Джон Пиърс.

Dnevnik.bg