Марсел Хиршер записа 51-а победа в Световната купа по ски след много оспорвано състезание в гигантския слалом в швейцарския курорт Аделбоден. Носителят на Големия кристален глобус за последните шест сезона изпревари само със 17 стотни големия си съперник в техничните дисциплини Хенрик Кристоферсен.

Австриецът вече е еднолично на трето място по брой победи в Световната купа, след като изпревари легендата Алберто Томба, а пред него са единствено Херман Майер (54) и Ингемар Стенмарк (86).

След първия манш Хиршер имаше аванс от само 11 стотни пред Кристоферсен, но във второто спускане изглеждаше, че ще спечели доста по-комфортно. След средата на дистанцията обаче австриецът допусна няколко сериозни грешки и дори беше близо до падане, но все пак се задържа и финишира с минимален аванс.

Трети в Аделбоден финишира Алекси Пинтюро, който изостана на 21 стотни. Разликата с всички останали обаче се оказа много голяма. Лука Де Алипрандини, Мануел Фелер, Жан Кранец и останалите бяха на повече от секунда зад челната тройка.


"Направо не знам какво да кажа. На три пъти мислех, че вече съм извън състезанието, не разбрах как се задържах на ските. Беше много тежко състезание, тук винаги си изцеден след финала, дори ми е трудно да си стоя на краката", каза Хиршер след награждаването в гигантския слалом.

Австриецът увеличи аванса си за Големия кристален глобус и вече има повече от 100 точки пред Кристоферсен. След 18 старта Хиршер е със 774, а норвежецът има 660. Пинтюро излезе трети с 502.

Шифрин продължава с наказателната акция при дамите

Микаела Шифрин продължава да доминира при дамите като спечели шести от последните седем старта. Тя отказа конкуренцията на гигантския слалом в словенския курорт Кранска гора. Стартовете бяха преместени там от Марибор, заради високи температури и липсата на сняг.

22-годишната американка постигна 39-а победа в Световната купа и се качи на подиума за 56-и път в кариерата си.

"Беше много трудно състезание, а условията се променяха постоянно. Радвам се, че останах много концентрирана и не допуснах грешка", каза победителката след финала.

Шифрин водеше още след първия манш, а общото ѝ време от двете спускания 1:47.40 ѝ позволи да вземе осма победа от началото на сезона. Американката завърши с аванс от 31 стотни пред Теса Уорли от Франция.

Трета на подиума се нареди София Годжия от Италия , на 91 стотни от победителката. Най-голямата съперничка на Шифрин в дисциплината Виктория Ребенсбург този път не беше на ниво и финишира едва 11-а, на близо две секунди зад американката.

Това позволи на Шифрин да излезе начело в класирането за Малкия глобус в гигантския слалом като тя има 385 точки, с 55 повече от Уорли и 63 от Ребенсбург. Американката води в три отделни дисциплини, като единствено в супер-Г не е сред челните пет.

За Големия кристален глобус Шифрин има 1181 точки, с 647 повече от Ребенсбург. Крайната победа изглежда вързана в кърпа, като единствената въпросителна е дали американката ще подобри рекорда на Тина Мазе от 2414 точки в един сезон.

В неделя предстои слалом отново в Кранска гора.

Дневник