Швейцария победи Германия с 2:1 и спечели световното отборно първенство за смесени двойки "Хопман къп", което се провежда в Пърт. Роджър Федерер и Белинда Бенчич изведоха своята страна до първа титла в надпреварата от 17 години насам и общо трети в историята след 1992 и 2001 г.

Федерер даде победен старт на Швейцария след обрат срещу Александър Зверев. Рекордьорът по титли от Големия шлем загуби първия сет след тайбрек, но показа страхотна игра в следващите два и спечели с 6:7 (4), 6:0, 6:2.

"В момента работя на непълен работен ден", пошегува се 37-годишният швейцарец след успеха срещу 20-годишния германец. "Сутрините работя, следобедите почивам. Чудесно е да си баща, чудесно е да си съпруг и е чудесно да си тенисист", допълни той.

Германия се върна в мача след безапелационна победа на бившата номер 1 Анжелик Кербер срещу Белинда Бенчич. 29-годишната германка се наложи с 6:4, 6:1 и нанесе първа загуба в турнира на 20-годишната швейцарка.

Бенчич, която пропусна почти цялата 2017 г. заради контузия, спечели три титли преди "Хопман къп" и се намираше в серия от 21 поредни победи. Тя обаче не успя да намери решение срещу почти безгрешната игра на Кербер.

Така се стигна до решаващ мач на двойки, в който Федерер и Бенчич отново показаха отлично разбирателство и победиха Зверев и Кербер с 4:3 (3), 4:2. Швейцарският тандем не загуби нито един мач в турнира, а Федерер завърши с впечатляващите осем победи от осем срещи - четири на сингъл и четири на двойки.

Маестрото трумфира в "Хоппан къп" за втори път след 2001 г., когато си партнираше с Мартина Хингис.

Първата си титла - през 1992 г. - Швейцария печели в състав Мануела Малеева и Якоб Хлашек.

С днешния успех Швейцария се изравни със Словакия на третото място по брой титли от "Хопман къп". Испания заема второто място с четири, а САЩ са рекордьори с шест трофея.

Дневник