Халфът на "Ливърпул" Филипе Коутиньо ще стане вторият най-скъп футболист в историята, след като настоящият му клуб е постигнал договорка с "Барселона" за трансфер. Това съобщи "Скай Спортс", позовавайки се на сигурни източници и от двата клуба. Бразилският плеймейкър ще премине на "Ноу Камп" за 145 милиона паунда. 18-кратният шампион на Англия потвърди новината с кратко съобщение.

"Клубът обявява, че Филипе Коутиньо ще напусне, за да се присъедини към "Барселона". Трансферът ще стане факт след преминаване на медицински прегледи и подписване на личния му контракт".

От "Барселона" също разкриха детайли по сделката. Коутиньо ще подпише с каталунците за 5 години и половина, а клаузата му за откупуване ще бъде на стойност 400 милиона евро.

"Универсална опасност в атака", така клубът представи новото си попълнение, като обяви, че Коутиньо идеално пасва с техническите си способности на талантливата група, с която разполага "Барселона".


Единствено Неймар, който беше продаден от "Барселона" на ПСЖ през миналото лято за 222 милиона евро е по-скъп.

През лятото се разрази истинска сага между двата клуба, след като каталунците направиха няколко опита да привлекат Коутиньо. След неуспешни оферти от "Барселона" обвиниха мърсисайдци, че са поискали 200 милиона за своята звезда. Футболистът също подаде молба за трансфер, но тя не беше уважена от ръководството на клуба.

В крайна сметка бразилецът остана на "Анфийлд" и е с основна заслуга за силното представяне на тима си дотук през сезона. Коутиньо вкара седем гола и даде седем асистенции във Висшата лига в 14 срещи. В Шампионската лига той се разписа пет пъти в пет мача.

Британският таблоид "Дейли мейл" разпространи снимки, как играчът пристига в Лондон, откъдето се отправя към Барселона. Той пътува с половината си Аине и дъщеря си. Според последните информации Коутиньо ще премине медицински прегледи в неделя и ще изгледа домакинството на каталунците срещу "Леванте".

Коутиньо е считан за дългосрочен заместник на легендата на "Барселона" Андрес Иниеста. Бразилецът е на 26 години, но има богат опит на високо ниво, освен това може да играе на няколко поста. На "Камп ноу" Коутиньо ще се събере с Луис Суарес, с когото са близки приятели от общия им престой в "Ливърпул".

Футболистът беше привлечен на "Анфийлд" за едва 8.5 милиона паунда през зимата на 2013 г. В 201 мача във всички турнири за червените, бразилецът отбеляза 54 гола и даде 46 асистенции.

За "Барселона" това е втори сериозен трансфер, след като през лятото за 105 милиона евро беше привлечен нападателят Усман Дембеле от "Борусия" (Дортмунд).

Дневник