Ник Кириос спечели титлата в Бризбейн и стана първият австралиец с успех в надпреварата. Във финала той не остави шансове на Райън Харисън 6:4, 6:2 само за час и 14 минути.

Кириос, който е 21-и в световната ранглиста спечели първа титла от 2016 г. и общо четвърта в кариерата си. Досега титлите му бяха все през 2016 г. – Токио, Атланта и Марсилия, все на твърди кортове. През миналата година той загуби два финала, като единият беше срещу Григор Димитров в Синсинати.

Както и в полуфинала срещу Димитров, австралиецът заложи на мощен сервис, който му донесе голям успех. Кириос впечатли със 17 аса и допусна едва една двойна грешка. Той беше много стабилен през целия двубой, като вкара 71% от първия си сервис, срещу само 55 за Харисън. Кириос спечели 83% от разиграванията на своя първи сервис, а освен това спаси и петте точки за пробив, които даде на американеца.

Харисън, 47-и в света, беше пробит четири пъти. Той затвърди тенденцията да играе много трудно срещу Кириос и все още няма дори спечелен сет срещу него. До момента двамата се бяха срещали два пъти. Победата на Кириос ще го изкачи и до номер 17 в света.

Австралиецът обаче за пореден път показа лошия си нрав, като не спря да спори със съдиите. В първия сет той поиска медицински таймаут заради проблем с коляното, но не му беше разрешено да се прибере в съблекалните.

След това в паузата межу сетовете Райън Харисън напусна корта, а Кириос продължи да спори със съдията на стола, претендирайки, че чака прекалено дълго. Дори след като получи отговор, че "прибирането на Харисън е наложително", Кириос не смечки тона си.

"Много съм доволен, благодаря за страхотната подкрепа. Наистина много се наслаждавам да играя пред публиката в Бризбейн, макар понякога да не изглежда точно така", каза след двубоя Кириос.

Титлата при дамите спечели украйнката Елина Свитолина. Тя се наложи в два сета над Александра Санович от Беларус 6:2, 6:1. При двойките титлите отидоха при Хенри Континент и Джон Пиърс, и Кики Бертенс и Деми Шурс.

Дневник