Северна Корея най-вероятно ще изпрати отбор на зимните олимпийски игри в Пьончан след месец. Това обяви членът на Международния олимпийски комитет от страната Чанг Унг. В последните месеци постоянно се спекулираше с участието на страната на игрите в Южна Корея заради обтегнатите отношения на полуострова.

Все пак на 9 януари в демилитаризираната зона Панмунджом ще се състоят първите първите преговори между двете страни от две години насам. Съгласието на Северна Корея да преговаря дойде часове след като Юга и САЩ се съгласиха да спрат съвместните военни учения по време на игрите в Пьончан.

Първите индикации, че Северна Корея може да има отбор на олимпийските игри, дойдоха на Нова година. Тогава в своят реч към народа Ким Чен Ун обяви, "че се надява Северна Корея да се състезава с останалите".

До момента фигуристите Риом Тае-Ок и Ким Жу-Сик са единствените севернокорейски атлети, които си осигуриха квоти. Независимо че те пропуснаха крайния срок да заявят акредитациите си за игрите, все още могат да получат разрешение да участват.

Съществува възможност още състезатели от Северна Корея да получат "уайлд кард" за участие.

Южна Корея подкрепя участие на съседната си страна на игрите, като в Сеул гледат на форума като възможност за подобряване на дипломатическите отношения между двете страни. Международният олимпийски комитет също вече изрази положителна оценка за участие на Северна Корея.

Дневник