Националният селекционер на България по баскетбол и треньор на "Берое" Любомир Минчев не смята, че отборът на "Левски Лукойл" може да претендира за историята на "Левски". Според него петролният гигант, който премести спонсорството си от "Академик" в софийския тим, не подкрепя автентичния клуб.

"Това не е моят клуб, това е "Левски 2014". Аз съм играл в баскетболен клуб "Левски", който в момента няма представител в Лигата, а само при юношите. Надявам се "Лукойл" в бъдеще да постигне договорка с истинския клуб, защото иначе може да има подобни проблеми като във футбола с ЦСКА – да има няколко клуба", каза Минчев след двубоя между "Левски Лукойл" и неговият "Берое". Столичният тим се наложи с 81:74 след оспорвана среща.

"В последните няколко дни доста хора приписаха историята на "Левски" върху "Левски 2014", който е само на две години и половина. Да се пришива историята на този клуб не е правилно", каза още Минчев.

Той изрази мнение, че вероятно преместването на спонсорството на "Лукойл" е заради желание за пълна зала в София по време на европейските мачове.

В двубоя с "Левски Лукойл" Минчев беше изгонен, а след това коментира ситуацията. "Имаше няколко ситуации, които бяха отсъдени грешно. Аз оспорвах и получих техническо нарушение, а май след това и второ, заради което бях изгонен. Не знам, защото бях с гръб и исках наказание за съдията, той е за такова след този мач", добави националният селекционер.

"Левски 2014" беше основан през 2015 г. от Константин Папазов след конфликт с президента на БК "Левски" Юлия Боянова. На пресконференцията по обявяването на партньорството между "Лукойл" и баскетболния клуб Валентин Златев обясни, че не е говорил с Боянова и не я познава.

"За мен "Левски" е един и го казвам емоционално. А това са неща, които не знам и не съм влизал в юридическите дебри на въпроса", обясни той.

Дневник