Марсел Хиршер продължава с победния си ход в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като спечели слалома в швейцарския зимен център Аделбоден. Носителят на Големия кристален глобус вече има 52 победи в кариерата си и за четвърти път триумфира на пистата в швейцарските Алпи. Състезанието се проведе при много високи температури, над 10 градуса, което затрудни доста организаторите.

За втори път откакто е в Световната купа, австриецът печели в два поредни дни гигантския слалом и слалома в Аделбоден.

Хиршер изпревари само с 13 стотни своя сънародник Михаел Мат, а трети се нареди Хенрик Кристоферсен на 16 стотни. Тримата бяха с класа над останалите, които останаха на по-сериозна дистанция.

"Много бързо и много трудно трасе, ритъмът се сменяше доста, така че не беше никак лесно и в двата манша. Освен това температурата не беше в моя полза, защото се пусках последен. Михаел беше много силен, още сутринта се пусна отлично, затова знаех, че трябва да съм пределно концентриран, за да го победя", каза Хиршер пред ORF.

Звездата в австрийския отбор добави, че е изненадан от бързото си навлизане в топ форма, след като през лятото счупи глезен на тренировка. Хиршер добави, че злато в Пьончан остава негов приоритет за годината.

Топ 10 в Аделбоден допълниха Андре Мирер, Алекси Пинтюро, Стефано Грос, Себастиан Фос-Солеваг, Лоик Меяр, Кристиян Хиршбюхел и Линус Щрасер.

Хиршер вече има 24 победи в дисциплината слалом, с една по-малко от гигантския слалом. Повече от него в най-техничната дисциплина имат само Алберто Томба (35) и Ингемар Стенмарк (40). В своя 214-и старт в Световната купа австриецът се качи за 116-и път на подиума.

С 52 победи 28-годишният скиор от Залцбург се доближи само на два успеха от легендата Херман Майер. Херминатора е най-успешният австриец в Световната купа. Победната му серия през 2018 г. е впечатляваща, след като беше първи на слалома в Загреб и гигантския слалом в Аделбоден. Единствено Андре Мирер, който триумфира на градския старт в Осло на 1 януари, е печелил освен Хиршер. Само в дисциплината слалом успехите на Хиршер са четири поредни.

В класирането за Големия кристален глобус Хиршер има 874 точки, като аванса му пред Кристоферсен е 154 точки. Трети остава Алекси Пинтюро с 547 точки пред норвежците Шетил Янсруд и Аксел Лунд Свиндал с 480 и 454.


За Малкия глобус в дисциплината Хиршер е с 454 точки, 99 повече от Кристоферсен и 146 преди Мат. Освен това той води в класирането и за гигантския слалом.

През следващата седмица мъжете от Световната купа остават в Швейцария. Между 12 и 4 януари във Венген ще се проведат алпийската комбинация, слалома и спускането на легендарната писта Лауберхорн.

Дневник