Нотингам форест" поднесе голямата изненада в третия кръг на Купата на Англия. Двукратният европейски шампион, който се намира на 14-о място в Чемпиъншип, елиминира носителя на трофея "Арсенал" след зрелищна победа с 4:2. Двубоят се игра пред 30 хиляди зрители на стадион "Сити граунд".

Наказаният Арсен Венгер направи доста промени в състава си и заложи като титуляри на Давид Оспина, Пет Мертезакер, Роб Холдинг, Матийо Дебюши, Мохамед Елнени, Джоузеф Уилок, Ейнсли Мейтланд-Найлс, Рийс Нелсън, Алекс Иуоби, Тио Уолкът и Дани Уелбек.

С тези играчи "артилеристите" бяха категорично надиграни от своя съперник и закономерно сдадоха трофея още след първия си мач. Те отпадат на тази фаза в най-стария футболен турнир за пръв път от 1996 г.

Ерик Лихай даде аванс на "Нотингам" в 20-ата минута. Той беше изпуснат при центриране отляво, Оспина не реагира добре и беше изпреварен от левия бек на домакините, който вкара с глава на два-три метра от голлинията.

"Aрсенал" изравни само три минути по-късно чрез своя капитан Мертезакер. Германският защитник направи добавка, след като удар с глава на Холдинг след центриране от свободен удар на Уолкът се отби в страничния стълб.

Минута преди края на полувремето "Нотингам" отново поведе. Защитата на "Арсенал" няколко пъти не успя да изчисти топката след центриране от десния фланг. Лихай овладя на гърди на границата на наказателното поле и със страхотен изстрел с външен фалц намери горния десен ъгъл на Оспина.

В 64-ата минута Холдинг препъна Мат Кеш в наказателното поле, а Бен Бреретън превърна отсъдената дузпа в гол - 3:1. В 79-ата минута Уелбек даде надежди на "Арсенал", че може да стигне до преиграване, след като се възползва от грешка на вратаря Джордън Смит.

В 85-ата минута Киърън Дауъл сложи точка на спора с четвърти гол за "Нотингам". Той се разписа от дузпа, отсъдена за нарушение на Дебюши срещу бившия играч на "Арсенал" Арманд Траоре. "Форест" завърши мача с десет души, след като Джо Уоръл получи директен червен картон в добавеното време.

"Toтнъм" имаше трудности през първото полувреме срещу третодивизионния "Уимбълдън", но спечели убедителна победа с 3:0 с три гола след почивката. Хари Кейн вкара първите две попадения, а Ян Вертонген оформи крайния резултат.

Другият лондонски отбор, който днес започна участието си в най-стария футболен турнир - "Уест хем", стигна само до преиграване с третодивизионния "Шросбъри" след нулево равенство.

Дневник