България ще започне участието си на световното първенството по волейбол за мъже на 9 септември в зала "Конгресна" във Варна. Националите ще открият надпреварата срещу Финландия от 19.30 часа. В същия ден във Флоренция другият домакин на турнира Италия се изправя срещу Япония.

Първоначално организаторите бяха съобщили, че световното ще се проведе от 10 до 30 септември. Решението турнирът да започне ден по-рано от предвиденото е по предложение на италианската федерация, заяви вицепрезидентът на българската федерация Любомир Ганев пред "Дневник".

Световното първенство ще се проведе до 30 септември, като в нея ще участват 24 отбора, разпределени в четири групи по шест. Възпитаниците на Пламен Константинов са в група D още с отборите на Полша, Иран, Куба и Пуерто Рико, като първите четири ще продължат към втория етап.

Градовете-домакини на групите във втората фаза ще бъдат уточнени в зависимост от класирането на България и Италия. Двете страни ще продължат участието си съответно в София и Милано, ако заемат едно от първите три места. Единствено четвъртото място ще прати българите в Милано или Болоня.

Варна ще е българският град с най-много мачове от световното. В зала "Конгресна" ще се изиграят общо 21 двубоя - 15 от първата фаза и шест от втората.

София остава с най-малко - шест срещи от втората фаза, тъй като по време на първата в "Арена Армеец" ще се проведе световното по художествена гимнастика (10-16 септември). Финалите от турнира ще се играят в Торино.

Двубоите от първата фаза ще са с начален час от 17 и 20.30 часа. Единствено програмата на 12 септември в Русе ще започне в 14 часа заради изиграването на три мача от група B.
Цените на билетите все още не са определени.


Двубоите на България във Варна от първата фаза на световното първенство по волейбол:
 

9 септември срещу Финландия от 19.30 часа
13 септември срещу Иран от 20.30 часа
14 септември срещу Пуерто Рико от 20.30 часа
16 септември срещу Куба от 20.30 часа
18 септември срещу Полша от 20.30 часа

Дневник