Полуфиналният мач за Купата на лигата между "Челси" и "Арсенал" в сряда ще бъде първият в историята на турнира, в който ще бъде използвана технологията за видеоповторения. Видео асистент съдии (VAR) ще помагат на Мартин Аткинсън за лондонското дерби на "Уембли".

От Английската футболна лига уточниха, че технологията ще се използва и за финалния двубой на 25 февруари.

"Опитът в много страни в Европа показва, че грешките сериозно намаляват благодарение на технологиите, затова ние решихме да експериментираме. Ще видим как ще се приеме това и какво ще бъде мнението на футболисти, мениджъри и съдии", каза шефът на реферите в Англия Майк Райли.

От сезон 2017-2018 видеоповторения се използват в италианската Серия А, както и в Бундеслигата. Технологията беше изпробвана миналото лято на Купата на конфедерациите и ще присъства на световното първенство в Русия.

През следващия сезон VAR ще се използва и в испанската Ла Лига, където в последните месеци зачестиха грешките, най-вече при преминаване на топката зад голлинията.

За първи път в историята на английския футбол видеоповторенията влязоха в употреба на срещата между "Брайтън" и "Кристъл палас" от третия кръг на ФА къп в понеделник вечер. "Чайките" победиха с 2:1 след късен гол на Глен Мъри, при който имаше съмнения, че нападателят играе с ръка. Въпреки това повторение в ситуацията не беше използвано.

Дневник