Бившият мениджър на "Челси" и "Тотнъм" Андре Вилаш-Боаш приключи дебютното си участие в рали "Дакар". Португалският футболен треньор се оттегли заради контузия в гърба, която получи във вчерашния четвърти етап на най-тежката автомобилна надпревара.

Вилаш-Боаш заемаше 41-ото място в генералното класиране след третия етап, като изоставаше с 6 часа и 10 минути от лидера Стефан Петерханзел. В четвъртия етап португалецът и навигаторът му Рубен Фария се удариха в пясъчна дюна.

Вилаш-Боаш, който за последно беше треньор на китайския "Шанхай СПГХ", беше откаран в болница. Медицинските прегледи са установили, че 40-годишният португалец няма фрактури.

Четвъртият етап беше белязан от още едно отпадане. Миналогодишният шампион при мотоциклетистите Сам Съндърланд също трябваше да прекрати участието си заради контузия в гърба. Той заяви, че е опитал да продължи, след като е получил травмата, но 5 километра по-късно е спрял заради силните болки.

Британецът, който беше начело в генералното класиране с аванс от близо пет минути през втория, също беше откаран в болница. Той ще отпътува за Лима, където ще премине допълнителни медицински прегледи.

Четвъртият етап при автомобилистите беше спечелен от пилотът на "Пежо" Себастиен Льоб. Деветкратният шампион в Световния рали шампионат (WRC) измина 330-километровата състезателна отсечка около Сан Хуан де Маркона за 3:57.53 часа.

Французинът изпревари съотборника си Карлос Сайнц с 1:15 мин., а друг пилот с "Пежо" - лидерът в генералното класиране Стефан Петерханзел, допълни челната тройка с изоставане от 3:16 мин.

Петерханзел, който преследва 14-ата си победа в рали "Дакар" и осма при автомобилите, увеличи аванса си на върха. Той води с 6:35 минути пред Льоб, който излезе на второ място след първия си етапен успех в тазгодишния "Дакар". Сайнц е трети с пасив от 13:06 минути.

Денят беше много тежък за двама от претендентите за първото място - Насер ал Атия и Сирил Депре. Ал Атия вече изостава с 59 минути от Петерханзел, докато Депре загуби шансове за крайния успех, след като натрупа огромен пасив от близо 16 часа.

След отпадането на Съндърланд начело при мотоциклетистите излезе Адиен ван Беверен, който спечели четвъртия етап. Французинът води с 1:55 мин. пред чилиеца Пабло Кинтания и с 3:15 мин. пред аржентинеца Кевин Бенавидес.

При четириколките убедителен лидер продължава да е Инясио Казале. Чилиецът, който спечели първите три етапа, има аванс от 25:30 минути пред победителя в четвъртия етап Сергей Карякин от Русия.

При камионите защитаващият титлата си Едуард Николаев записа втори етапен успех и увеличи аванса си в генералното класиране. Руснакът, който преследва четвърта титла в рали "Дакар", води с 36:55 минути пред аржентинеца Федерико Виларга.

Dnevnik.bg