Двама български тенисисти ще получат "уайлд кард" за основната схема на тенис турнира в София. Едната покана ще бъде дадена на втората ракета на България Димитър Кузманов. Другата ще отиде при победителя в държавното първенство, което ще се проведе в края на януари.

Третото и последно по договор издание на турнира от категория "АТП 250" в София започва на 4 февруари. Шампионът от 2017 г. Григор Димитров се завръща, за да защитава титлата си.

Кузманов ще участва с "уайлд кард" за основната схема за трета поредна година. При дебюта си през 2016 г. той изигра силен мач срещу бившия №1 при юношите Рикардас Беранкис, но загуби в три сета. Миналата година българинът отпадна на старта от холандеца Робин Хаазе, като отново се представи достойно.

"Освен че е най-предно класираният българин в ранглистата след Григор Димитров, Кузманов показа постоянство при успешните си представяния в международните турнири през цялата година. Особено важни са тези в края на сезона.", каза капитанът на националния отбор за купа "Дейвис" Тодор Енев.

"С добрите си резултати в Южна Америка той отново доказа добрата си физическа форма. От голямо значение са и себераздаването и добрите му резултати в мачовете за купа "Дейвис", така че мястото му сред най-добрите в София е вече извоювано и заслужено", каза още Енев.

Тенисистът, който получава втория "уайлд кард", ще стане ясен на 28 януари. Тогава ще се проведе финалът на държавното първенство, което стартира на 23 януари. Двубоят за титлата ще е в същия ден, в който ще се играе и финалът на Australian Open.

"Да се състезаваш директно в мачове за спечелването на "уайлд кард" е страхотна инициатива. Въведохме този подход в Откритото първенство на Австралия още преди години и той дава много добри резултати. Не само защото спечелилият ще заслужи тази голяма награда заради победите си, но защото така ние ще знаем, че той се намира в добра форма", обясни директорът на турнира в София Пол Макнами.

Енев също определи идеята като отлична, тъй като ще стимулира допълнително участниците в държавното първенство. "Чрез преките сблъсъци помежду им ще се излъчи победителят, доказал пред всички най-добрата си физическа форма и увереност непосредствено преди турнира в София. А титлата със сигурност ще му донесе и още по-голямо самочувствие за по-успешно представяне", каза бившият тенисист.

Основната схема на турнира в София ще е с 28 участници. Четирима ще влязат от квалификациите, а трима - с "уайлд кард". По традиция организаторите пазят до последно една покана, в случай че някой от водещите тенисисти, които не са заявили участие, изяви желание да се включи.

Извън Димитров най-предно класираният тенисист от подалите заявка за турнира в София е №25 Жил Мюлер, Другите двама от топ 30, които ще се включат, са французинът Адриан Манарино (№28) и германецът Филип Колшрайбер (№29). В надпреварата ще участва и шампионът от младежките финали на АТП Хьон Чун.

Dnevnik.bg