Деветкратният първенец в Световния рали шампионат (WRC) Себастиен Льоб напусна рали "Дакар" в началото на петия етап. Френският пилот на "Пежо", който беше най-бърз в четвъртия етап и излезе на второ място в генералното класиране се отказа от понататъшно участие след сериозен инцидент.

Льоб откриваше етапа, но след само пет километра по трасето катастрофира и изгуби близо три часа преди да се намери камион, който да му помогне, след като неговото "Пежо" беше затънало в пясъка. Продължаването напред обаче се оказа невъзможно, след като навигаторът му Даниел Елена нарани сериозно опашната си кост.

Екипажът се прибра обратно в бивака, а Елена беше откаран за медицински прегледи.

Проблемите с екипажа на Льоб са поредните в тазгодишното издание на състезанието. Преди това шампионът от 2017 г. при мотоциклетите Сам Съндърланд напусна заради тежка контузия, а футболният треньор Андре Вилаш-Боаш, който дебютира в "Дакар" също преустанови участие.

Преди началото на състезанието Льоб каза, че това е последният му шанс да спечели "Дакар". Преди година той остана втори след Стефан Петерханзел, а през 2018 г. "Пежо" за последна година ще участва в легендарната надпревара.

Етапът, 266 километра между Сан Хуан де Маркона и Арекипа, беше спечелен от Петерханзел. Той измина етапа за 2:51.19 часа, с близо пет минути по-бързо от пилота на "Тойота" Бернхард Тен Бринке. Трети се нареид друг пилот на японския производител Жиниел де Вилер (+12:47 минути).

В генералното класиране авансът на Петерханзел пред съотборника му Карлос Сайнц вече е 31 минути. Трети е Тен Бринке, който изиостава на 1:15.16 часа, а след него е двукратният шампион Насер Ал-Атия (+1:23.21 часа).

При мотоциклетите е много оспорвано, след като Жоан Бареда спечели нова етапна победа. Испанският ас на "Хонда" изпревари с повече от 10 минути Матиас Валкнер с КТМ, а трети остана Кевин Бенавидес (+12:20).

След пет етапа първите трима са събрани в по-малко от две минути. Води Адриен ван Беверен, пред Бенавидес на минута и Валкнер на 1:14. Жоан Бареда е четвърти на 7:33.

При камионите без изненада етапната победа отиде в Едуард Николаев. Руската звезда на "Камаз" доказа, че е най-добър при преодоляването на пясъчите дюни и финишира за 3:37.12 часа, с повече от шест минути пред белоруския екипаж на Сергей Вязович с "Маз". В генералното подреждане Николаев води с почти един час преди Федерико Виягра.

При АТВ-четириколките лидер е Игнасио Касале, който има аванс от 40 минти пред Алексис Ернандес, а в категорията на леките бъгита UTV води Рейналдо Варела с три минути пред Хуан Карлос Урибе.

Дневник